Ik ben even into het inmaken van groenten en fruit. Niet alleen is het eindresultaat héérlijk, maar het is ook een lekker zen-klusje om het fruit te schillen en te snijden, enzo. Lekker bezig, maar niet te ingewikkeld. Daarna lekker langzaam laten pruttelen en af en toe roeren. Kan niet zoveel aan mis gaan. En het eindresultaat is lekker lang houdbaar én makkelijk uit te delen. Zo gaf ik een potje van deze compote aan mijn beste vriendin, omdat ze zo van kardemom houdt.
Ik kocht laatst twee boekjes over inmaken: “500 Inmaak Recepten” van Clippy McKenna en “Jam & Zuur” van Philippine van der Goes. En als ik door die boeken heen blader, dan loopt het water me al in de mond… Dit recept-idee van appels, peren, en gedroogd fruit met kardemom komt uit “Jam & Zuur”.
De hoeveelheden voor zo’n compote komen allemaal niet zo nauw. En als je geen gedroogde mango-reepjes hebt, dan kun je natuurlijk ook ander gedroogd fruit gebruiken, rozijnen of gedroogde abrikozen. Wat je maar lekker vindt. Of het gedroogde fruit weglaten, kan ook nog…
Ingrediënten
3 peren
3 appels
1/2 citroen
een stukje gember
1 theelepel kardemom
3-4 eetlepels suiker
een schaaltje gedroogde mango-reepjes
Bereiding
Schil de peren en de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes. Rasp de gember. Pers het sap uit de citroen. Knip de gedroogde mango-reepjes in kleine stukjes.
Doe de appelstukjes met de mango, het citroensap, de suiker, de gember en de kardemom in een pan. Doe er een half kopje water bij en breng aan de kook. Laat op een laag pitje zachtjes pruttelen tot het fruit zacht is. Stamp het fruit eventueel met een pureestamper tot moes. Roer goed door.
Als je de compote nog een tijdje wilt bewaren, schep het dan terwijl het nog heet is in gesteriliseerde potten. Je kunt de compote als ‘ie is afgekoeld ook goed invriezen.
Eet smakelijk!
Misschien vind je dit ook lekker?
Blauwe bessen crumble met peer
0 reacties