Druivenjam met port en specerijen & Druivenjam met munt

door | 14 mei 2020 | lunch, ontbijt, recept, saus, zoet

Ik had al eerder geschreven over mijn jam– en inmaak-bevlieging, he? Deze druivenjam heb ik ook nog gemaakt. Want de druiven waren in de aanbieding. Ik heb er deze twee jams mee gemaakt: één met port en specerijen en één met munt. Die met specerijen is heerlijk warm en kruidig. Misschien meer een jam voor de herfst, maar ik vond ‘m nu ook al héérlijk. De tweede is heerlijk fris en fruitig. Als je jam maakt kun je op verschillende manier checken of de jam de juiste dikte krijgt als íe afkoelt. De makkelijkste vind ik de zogenaamde schoteltjes-proef:  schep een theelepel van de hete jam op een koud schoteltje. Laat even afkoelen en haal dan je vinger midden door de druppel jam. Als de beide kanten niet meteen weer tegen elkaar lopen, dan heeft je jam de juiste dikte. Zo niet, dan moet ie nog even doorkoken.
Voor de volledigheid nog even de bronvermelding: het idee voor de druivenjam met port en specerijen heb ik uit de Boodschappen

Druivenjam met port en specerijen

Ingrediënten (3 potjes)
500 gram pitloze rode druiven
500 gram geleisuiker
100 ml ruby port
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
2 jeneverbessen
1 takje rozemarijn
2 eetlepels citroensap

Bereiding
Steriliseer eerst de jampotjes. Zorg dat ze goed schoon zijn en kook ze dan in een grote pan kokend water uit tot je ze gaat vullen. Neem de potjes uit de pan en zet ze ondersteboven op een schone theedoek. Kook ook de deksels even uit.
Doe de port met het kaneelstokje, de kruidnagel, jeneverbessen en rozemarijn in een steelpannetje. Breng zachtjes aan de kook en laat op lage stand ongeveer 10 minuten trekken.

Pluk de druiven van de takjes en was ze goed. Snij alle druiven doormidden en doe ze met de geleisuiker en het citroensap in een pan met dikke bodem. Roer goed door en laat even staan tot de suiker is opgelost in het vocht van de druiven. Zeef de port en giet die bij de druiven.

Breng aan de kook en laat een paar minuten flink doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Schep de nog hete jam in de gesteriliseerde potten. Zorg dat je de potten tot de rand vult. Draai de deksel dicht en zet de potten op zijn kop op een theedoek.

Halfzoete druivenjam met munt

Ingrediënten (3 potjes)
500 gram pitloze rode druiven
250 gram geleisuiker “speciaal” (voor halfzoete jam)
2 eetlepels citroensap
een paar takjes verse munt

Bereiding
Pluk de druiven van de takjes en was ze goed. Snij de druiven door midden en doe ze met de geleisuiker en de citroensap in een pan met dikke bodem. Laat even staan tot de suiker is opgelost. Was de muntblaadjes en knip in dunne reepjes. Voeg de munt aan de druiven toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten flink doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de jam iets afkoelen. Schep de nog hete jam in de gesteriliseerde potten. Draai de potjes dicht en zet ze op zijn kop op een theedoek tot ze afgekoeld zijn.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Aardbeienjam

Appel-perencompote met kardemom en gedroogde mango

Kweeperenjam

Jamkoekjes

Mangochutney

Broodje brie met rucola melange, viervruchten confiture en komkommer

Rabarbermoes

Appel-mangochutney

Appelmoes

Zoetzure rauwkost

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *