Venkel-pickles met sinaasappel en dille

door | 5 nov 2020 | bijgerecht, recept, salade, vegan, vegetarisch

Gisteren had ik even geen tijd, hoor. Hadden jullie me gemist? Ik was gisteren een dagje naar mijn moeder. Of eigenlijk: onze auto moest gekeurd worden en dat laat ik nog altijd in Leimuiden doen, waar ik de auto gekocht heb. En dus heb ik er een dagje “mam” aan vast geplakt. Het was práchtig weer. We zijn fijn gaan wandelen aan het strand bij Langevelderslag. Er stond wel een frisse wind, maar in ’t zonnetje was het hartstikke lekker!

Ik had voor mam een potje pompoen-chutney en een potje venkel-pickles meegenomen, die ik vorige week had gemaakt. En nu zet ik ze (de pickles) op mijn blog, al moeten ze eigenlijk nog een weekje trekken.
Mam en ik aten heerlijk biefstuk met zelfgemaakte champignonroomsaus, gebakken aardappels en sla. Het thuisfront heeft spaghetti met zalmroomsaus gegeten. En mijn auto? Nieuwe voorbanden, nieuwe accu en olie verversen, maar nu kan ‘ie er weer even tegenaan. En hij reed weer als een zonnetje op de terugweg!
Ik was op zich niet zo laat thuis, in plaats van nog een blogje schrijven heb ik zoonlief geholpen met zijn wiskunde. Dat hád eigenlijk al af moeten zijn, maar hij had het niet gemaakt, want hij snapte er “helemaal niks” van. Maar hij had mazzel, want zijn wiskunde-les was uitgevallen, dus hij had een dag langer de tijd om het te maken. Met mij ernaast en een klein beetje uitleg, kwam hij er tóch wel uit. En vanmorgen zagen we op Magister dat wiskunde vandaag (weer) uitvalt… Maar het is af en hij snapt het. En daar gaat het om.
Nog even de bron-vermelding: dit recept heb ik uit “Jam en Zuur” van Philippine van der Goes.

Ingrediënten
2 venkelknollen
400 ml appelazijn
1 sinaasappel
een paar takjes dille
100 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel zout

Bereiding
Breng een grote pan met water aan de kook om de potjes te steriliseren.
Was de venkelknollen en snij ze doormidden. Snij de harde kern er uit en snij de knol dan aan reepjes.
Rasp de schil van de citroen en bewaar de reepjes. Snij de sinaasappel doormidden en pers het sap er uit.

Doe de azijn samen met 100 ml water, de sinaasappelsap, zout en de suiker in een pan en verwarm onder af en toe roeren tot de suiker is opgelost. Pas op dat je niet boven de pan gaat hangen: die azijn-damp prikt onwijs in je neus! Voeg de venkel toe en breng aan de kook. Laat vijf minuten zachtjes doorkoken.

Kook de potjes een paar minuten in het kokende water en zet ze dan op de kop op een schone theedoek. Kook ook de deksels even uit.

Leg onderin het potje een takje dille en een paar sinaasappelrasp sliertjes. Schep het hete venkelmengsel in het potje en duw wat aan met een schone lepel. Vul het potje tot vlak onder de rand met het zuur. Leg bovenop nog een paar takjes dille en wat sinaasappelraspsliertjes. Draai de deksel op het potje en zet het potje op zijn kop.

Als de potjes zijn afgekoeld, draai ze dan om. Plak er een etiketje op met de inhoud en wanneer je het gemaakt hebt.

De pickles worden het lekkerst als je het nog een paar weken laat staan. En met zo’n gezellig lapje over de deksel is het ook erg leuk om weg te geven. Vind ik zelf, tenminste.

Eet smakelijk

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zoetzure rauwkost

Pompoen-chutney met peer en kardemom

Mangochutney

Vijgenjam met balsamico

Kochumber van worteltjes

Klassieke cachumber van ui en tomaat

Komkommersalade met gember, knoflook en sesam

Zelfgemaakte ketchup

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *