Vijgenjam met balsamico

door | 26 sep 2020 | lunch, ontbijt, recept, saus, zoet

Er zijn weer volop vijgen! Zijn jullie daar ook zo dol op? Ik vind vijgen héérlijk! Toch heb ik die -denk ik- nog maar een paar jaar geleden ontdekt. Eerst de gedroogde versie. En daarna verse vijgen. Daarvoor kende ik ze alleen van Adam en Eva. Van dat vijgenblad. Ik wist eigenlijk niet dat er ook nog vruchten aan die boom groeiden. En als ik dat al geweten had: als Eva een appel boven een vijg verkoos, dan zou ik vast gedacht hebben dat ’t niet heel veel bijzonders. Had ik dat even fout, zeg?! Vijgen zijn dus echt súper lekker! En vijgenjam bij een lekker kaasje is echt niet te versmaden. En dus kocht ik lekker wat vijgen en maakte ik er vijgenjam van. Met balsamico, want dat is zo lekker met kaas. En vanavond eten we zelfgemaakte pizza; ik met vijgen, mozzarella en prosciutto. Maar dat wordt weer een ander blogje.
Op zich vind ik een potje zelfgemaakte jam al een feestje. Maar met zo’n vrolijk lapje erop word ik er dus echt súper blij van. Slaat natuurlijk nergens op. Maar dan vind ik het écht een cadeautje. Ik verheug me nu al op het moment dat ik een potje aan ga breken. Ik denk lekker op een versgebakken broodje met camembert en walnoten. Mmmmmm!

Ingrediënten
6 vijgen
100 gram geleisuiker
1 theelepel citroensap
1 eetlepel balsamico-azijn

Bereiding
Steriliseer eerst de jampotjes. Zorg dat ze goed schoon zijn en kook ze dan in een grote pan kokend water uit tot je ze gaat vullen. Neem de potjes uit de pan en zet ze ondersteboven op een schone theedoek. Kook ook de deksels even uit.

Snij het steeltje van de vijgen en snij ze in acht parten. Doe de vijgen in een pannetje. Doe de geleisuiker, het citroensap en de balsamico-azijn en een half kopje water erbij. Roer goed door en zet de pan op het vuur. Laat op lage stand een minuutje of 10 zachtjes pruttelen, zodat de schil van de vijgen zacht wordt.

Zet dan het vuur hoger zodat het mengsel gaat koken en laat een minuut of vijf flink doorkoken.

Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Schep de nog hete vijgenjam in de gesteriliseerde potjes. Draai de deksel dicht en zet de potjes op zijn kop op een theedoek.

Draai de potjes om als ze (grotendeels) zijn afgekoeld. Doe een etiketje op het potje met daarop wat er in zit en wanneer je het gemaakt hebt. En doe -om het helemaal af te maken- een lapje over het dekseltje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kweeperenjam

Druivenjam met port en specerijen & druivenjam met munt

2x aardbeienjam

Salade met vijgen, Munster kaas en geroosterde hazelnoten

Broodje brie met rucola melange, viervruchten confiture en komkommer

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *