Pompoen-chutney met peer en kardemom

door | 29 okt 2020 | avondeten, bijgerecht, Indiaas, recept, saus, vegan, vegetarisch, zoet

Gisteren was mijn vrije dag en ben ik lekker aan het kokkerellen geweest. Nou ja, “kokkerellen” is misschien een groot woord, maar ik heb pompoen-chutney en venkel-pickles gemaakt. Die venkel-pickles zal ik een andere keer op mijn blog zetten. Ik heb de chutney (voor ons doen) relatief pittig gemaakt, door vrij veel gember te gebruiken én er een rood pepertje in te doen. Wij eten niet zo vaak pittig, dus voor ons is dit vrij heet. Als je nou van héél pittig houdt, voeg dan gerust meer pepers toe. En als je nou helemaal níet van pittig houdt, laat de peper dan weg (of kook ‘m alleen even mee) en halveer dan de hoeveelheid gember.
Van deze ene flespompoen heb ik acht potjes chutney kunnen maken. Ik vind het erg leuk om zo’n potje te pimpen met zo’n vrolijk doekje over de deksel. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon oude jampotjes gebruiken, hoor. Als je ze maar goed schoonmaakt en uitkookt.

Ingrediënten
1 flespompoen
3 peren
4 sjalotten
1 rode peper
een flink stuk gember
4 kardemompeulen (of 1/2 theelepel gemalen kardemom)
400 ml appelsap
100 ml appelazijn
50 gram lichtbruine basterdsuiker

Bereiding
Snij de pompoen doormidden en lepel de pitten er uit. Snij de pompoen in schijven en snij de schil weg. Snij het vruchtvlees in blokjes. Pel de sjalotten en snij in dunne ringen. Schil de gember en snij in dunne plakjes. Schil de peren, snij doormidden en verwijder het klokhuis. Snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijst en de zaadjes. Snij in dunne (halve) ringetjes. Splijt de kardemompeulen open (bijvoorbeeld door ‘m onder je vijzel te pletten) en haal de zaadjes er uit. Maal de zaadjes fijn in een vijzel.

Doe de pompoenblokjes, uienringen perenblokjes, plakjes gember en peper-ringetjes en gemalen kardemom in een grote pan. Doe de basterdsuiker erbij en giet de appelsap en appelazijn erover.

Roer goed door en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat anderhalf tot twee uur op een laag pitje zachtjes pruttelen, tot de pompoenblokjes zacht zijn. Gebruik een pureestamper om de blokjes pompoen fijn te stampen. Laat de chutney nog een half uur zachtjes inkoken zónder deksel.

Breng intussen een grote pan water aan de kook en steriliseer daarin de jampotjes en de deksels.

Schep de pompoenchutney in de schone potjes, draai de deksel op de potjes en zet ze op de kop.

Draai ze na een minuut of 10 om. Wacht tot de potjes helemaal zijn afgekoeld en plak er dan een etiketje op, met inhoud en datum.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mangochutney

Appel-mangochutney

Appel-perencompote met kardemom en gedroogde mango

Korma curry met pompoen en pastinaak

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Wortel-pastinaaksoep met gember en sinaasappel(sap)

Pasta met pompoen en pijnboompitten

Traybake van pompoen, gort en passievrucht

Pompoenstamppot met feta en hazelnoten

Risotto met pompoen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *