Risotto met pompoen

door | 13 nov 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, recept, rijst, vegetarisch

Dit is voorlopig even onze laatste keer pompoen, want manlief is ze een beetje zat. Ik had dus een paar weken geleden álle verschillende soorten pompoenen gekocht in de supermarkt en dus aten we lekker vaak pompoen! Maar misschien had ik dat beter een beetje kunnen spreiden… Mijn pompoen-voorraad is nu op. Maar ik bedacht vanmorgen dat ik helemaal nog geen zoet recept met pompoen heb gemaakt. Pumpkin pie, ofzo, dus misschien smokkel ik die er toch nog wel tussendoor, ergens in de komende weken…
Deze pompoen-risotto is heerlijk! Risotto heeft de reputatie moeilijk te zijn, maar laat je niet afschrikken, hoor! Ok, ok, je moet niet tien dingen tussendoor gaan doen, maar als je gewoon in de buurt blijft en af en toe roert, dan kán het bijna niet mislukken. Volgens de regels-der-risotto hoor je het vocht in kleine beetjes toe te voegen en te blijven roeren. Ik heb de bouillon in drie keer toegevoegd en af en toe geroerd. Een beetje lui misschien, maar het werkt ook gewoon, hoor. Als je toevallig nog een fles witte wijn open hebt, dan is het lekker om de rijst af te blussen met een flinke scheut witte wijn. Maar zónder kan ook gewoon.

Ingrediënten
1 pompoen (ik heb zelf een grijze pompoen gebruikt)
1 pak arborio rijst (500 gram — of een andere risotto rijst)
1 ui
1 winterpeen
1 stengel bleekselderij
3 handjes hazelnoten
3 bouillontabletten (groentebouillon)
100 gram geraspte parmezaanse kaas
50 gram boter
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Kook anderhalve liter water en los daarin de bouillonblokjes op.
Snij de pompoen doormidden en schraap de pitten en de draden eruit. Schil de pompoen en snij in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Snij de wortel ook in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Was de bleekselderij, snij de uiteinden eraf en snij in kleine stukjes. Hou evnetueel een paar blaadjes van de bleekselderij apart om te garneren.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan (of in ieder geval een pan met een dikke bodem) en fruit daarin de ui en bleekselderij aan. Voeg ook de wortel- en de pompoenstukjes toe. Bak even aan en voeg dan de rijst toe.

Blijf roeren en laat zachtjes aanbakken tot de rijst een beetje doorzichtig wordt. Voeg dan ongeveer een derde van de bouillon toe. Roer goed door. Als het grootste deel van het vocht is opgenomen door de rijst, voeg dan nog een halve liter bouillon toe. Als ook die weer grotendeels is opgenomen, voeg dan de rest van de bouillon toe. Laat zachtjes doorpruttelen en roer af en toe.
Rooster intussen de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Zet ze dan even apart in een schaaltje om een beetje te laten afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, hak ze dan in grove stukken.

Als het vocht is opgenomen, haal dan de pan van het vuur en roer de boter en de helft van de parmezaanse kaas door de risotto. Laat even een paar minuten rusten.
Schep een flinke schep risotto op een bord en strooi er wat parmezaanse kaas en wat hazelnoten over. Garneer met een mooi blaadje van de bleekselderij.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *