Pompoen-pindasoep

door | 28 okt 2019 | eenpansgerecht, lunch, recept, soep, vegan, vegetarisch

Het kan je niet ontgaan zijn in de winkels en in de media: het is bijna Halloween. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb eerlijk gezegd niet zoveel met Halloween. Ik vind het maar een beetje een raar, ge-hyped, commercieel Amerikaans feest. Maar goed, dat hele horror-thema is aan mij niet zo besteed. Ik hou ook niet van horror-films, moet ik zeggen. Rondvliegende ledematen en bloedspatten, geesten, enge clowns of andere monsters, daar krijg ik alleen maar nachtmerries van. En laat die skeletten, zombies en spinnenwebben ook maar zitten…
Het enige dat ik wél leuk vind aan halloween zijn de pompoenen! Niet zozeer het uitsnijden (dat is echt een rot-klus! Al vind ik zo’n kaarsje dan wel weer gezellig), maar gewoon dat ze volop te krijgen zijn.

Onze supermarkt had een heleboel verschillende soorten pompoenen! Natuurlijk de welbekende flespompoen en Hokkaido (die peervormige, oranje pompoen), maar ook een grijze, groene en een spaghetti pompoen.
Dat vind ik leuk! Ik heb ze allemaal gekocht, want die wil ik allemaal wel proberen. Dus de komende tijd eten wij pompoen. Misschien wel tot het onze neus uitkomt… 🙂
Voor deze pompoen-pinda soep heb ik een (halve) groene pompoen gebruikt, maar je kunt ook gerust een andere soort gebruiken. Die groene pompoen is trouwens ook gewoon geel-oranje aan de binnenkant, hoor. De smaak van pinda’s combineert súper goed met de zoete smaak van pompoen. Net als banaan, of de overbekende peanutbutter-jelly sandwich.

Let op: pindasoep kan vrij snel bederven (beschimmelen). Maak niet teveel en bewaar eventuele restjes (na het afkoelen) in de koelkast. Zorg dat je een goede kwaliteit pindakaas gebruikt. Zelf gebruik ik altijd een A-merk.

Ingrediënten
1/2 pompoen (groene pompoen)
1 blik tomatenblokjes
6 eetlepels pindakaas
2 uien
1 bol soloknoflook
1 flinke eetlepel koriander
1 theelepel serehpoeder
1/2 theelepel sambal
200 ml kokosmelk
4 eetlepels ketjap manis
3 bouillontabletten (groentebouillon)
olijfolie

Bereiding
Snij de pompoen doormidden en schraap de pitten en zaadlijsten eruit met een lepel. Schil de pompoen en snij het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Verhit in een braadpan een scheut olie en fruit daarin de ui aan. Als de ui glazig is, bak dan de pompoenblokjes mee. Voeg, als de pompoen hier en daar begint te kleuren, de kruiden (koriander, sereh) en de sambal toe. Bak even aan, zodat de smaken nóg intenser worden.

Blus af met de tomatenblokjes. Voeg vervolgens anderhalve liter water, de bouillonblokjes en de ketjap toe. Breng de soep aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de pompoenblokjes gaar zijn. Voeg de pindakaas en de kokosmelk toe en breng al roerend opnieuw aan de kook. Kook de soep een paar minuutjes door.

Lekker met een stukje stokbrood of kroepoek.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *