Pasta met pompoen en pijnboompitten

door | 18 jan 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, pasta, recept, vegetarisch

Dit is (alwéér) een recept van Nigella, uit haar boek KEUKEN. Zij noemt het “Pappardelle met muskaatpompoen en blauwe kaas”, maar ik vind “Pasta met pompoen en pijnboompitten” veel leuker klinken, door de drie-dubbele begin-rijm. O, en mijn pasta was ook geen pappardelle, maar “mafaldine”. Dat is ook een dikke lint pasta (net als pappardelle en tagliatelle), maar dan met een golvende rand. Maar je kunt het natuurlijk ook met een ándere pasta-soort eten, he? Het is een súper-lekker gerecht geworden: de combinatie van pompoen met salie en zachte blauwe kaas is onwijs lekker!

Ingrediënten
1 flespompoen
500 gram Mafaldine (of een andere lint-pasta)
1 stukje Castello Blue (of een andere zachte blauwe kaas, 150 gram)
1 ui
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
50 ml perensap
100 gram pijnboompitten
15 gram boter
8 salieblaadjes (+ extra voor garnering)
zout
olijfolie

Bereiding
Maak eerst de pompoen schoon: snij ‘m doormidden en schraap met een lepel de pitten en draden er uit. Schil de pompoen met een dunschiller. Snij het vruchtvlees in blokjes.

Pel en snipper de ui. Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Als de ui glazig is, strooi dan de gerookte paprikapoeder erover. Doe de pompoenblokjes en het klontje boter erbij, in de pan, en roer goed door tot alle pompoenblokjes mooi glimmen van de boter. Giet dan de perensap erbij, samen met 125 ml water. Zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar stoven. Snij de salieblaadjes fijn en roer die de laatste 5 minuten door de pompoen-blokjes.

Zet intussen een grote pan water op. Los daar, als het water kookt, ongeveer een eetlepel zout in op en kook de pasta gaar (zie de verpakking voor de exacte kooktijd). Als de pasta gaar is, schep dan een beker kookwater uit de pan en giet dan de pasta af.
Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Hussel de pijnboompitten regelmatig om en hou goet in de gaten dat de pijnboompitten niet aanbranden. Als de pijnboompitten licht beginnen te kleuren (en te geuren!), doe ze dan in een schaaltje om af te koelen.

Doe de pastsa bij de pompoen in de pan en schep goed om. Snij de blauwe kaas in kleine stukken en roer die door de pasta en pompoen. Giet er eventueel nog wat achtergehouden kookwater door om het wat smeuiiger te maken.

Schep wat pasta met pompoen op een bord en strooi er een handje geroosterde pijnboompitten over. Garneer eventueel met een paar salie-blaadjes (heel of fijn-gesneden).

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Traybake van pompoen, gort en passievrucht

Pompoen-kikkererwten curry

Pompoenstamppot met feta en hazelnoten

Risotto met pompoen

Soep van geroosterde flespompoen, met geitenkaas en pompoenpitten

Pasta met spinazie, feta en pijnboompitten

Bleekselderijsoep met Castello Blue

Groenterisotto met knolselderij en salie

Groene pasta met blauwe kaas

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *