Pasta met spinazie, feta en pijnboompitten

door | 10 jan 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, kids, pasta, recept, saus, snel, vegetarisch

Zo, hè, hè… De eerste werk- en schoolweek zit er weer op. Vandaag had ik mijn thuiswerkdag, dus ik hoefde in ieder geval niet naar Utrecht. Deze week was er wel nogal wat school-stress bij ons thuis. Vooral Free komt nogal moeilijk op gang. School en huiswerk (en lezen) vindt hij stom en hij komt er steeds op het laatste moment (of pas achteraf) achter dat hij iets had moeten lezen, leren, maken of inleveren. En dan is het paniekvoetbal en brandjes blussen. En Lone had vandaag haar mondeling tentamen voor Nederlands. Lone is een enorme boekenwurm en erg plichtsgetrouw, dus ze heeft zich dapper door de verplichte Literatuur (met een hoofdletter L) heen geworsteld. Maar die boeken zijn al niet te doen voor volwassenen, laat staan voor een 17-jarige… Nu mag ze eindeljik weer léuke boeken gaan lezen! Maar goed, toen de jongelui eenmaal naar school waren, vanmorgen, keerde de rust weer en werd het een relaxte thuiswerkdag.
Vanavond heb ik deze “krulpasta met feta, spinazie en pijnboompitten” van Nigella gemaakt. Nigella schrijft dat als je nog wat over hebt, dat je dat in de koelkast kunt bewaren en de volgende dag even omroeren met wat citroensap, olijfolie en zout en peper en dan mee kunt nemen als lunch. Maar na één hap wist ik al dat er niets van over zou blijven. En ik had gelijk! We vonden het héérlijk!
Wat de spiraalpasta betreft: Nigella raadt “Cavatappi” aan, wat kurkentrekkers betekent. Ik heb “fusili bucati corti” gebruikt: korte, holle fusilli. Maar je kunt dit natuurlijk ook gewoon met gewone fusilli maken. Of met gewone macaroni.

Bronvermelding: dit recept komt uit KEUKEN – recepten uit het hart van het huis, van Nigella Lawson.

Ingrediënten
1 zak gesneden bladspinazie (750 gram, diepvries)
500 gram spiraalpasta (fusilli bucati corti)
1 ui
2 tenen knoflook
1/2 theelepel piment
200 gram feta
50 gram parmezaanse kaas
75 gram pijnboompitten
olijfolie
zout

Bereiding
Breng alvast een grote pan water met een paar eetlepels zout aan de kook.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan (dus zonder olie). Hussel ze regelmatig heen en weer. Als de pitten een beetje vettig worden, dan moet je op blijven letten. Als ze een beetj bruin zijn, doe ze dan uit de pan op een bord en laat afkoelen.

Pel de ui en snij in (halve) ringen. Verhit een scheut olijfolie in een grote hapjespan en fruit daarin op een laag pitje de uienringen aan. Pel de tenen knoflook en hak die fijn. Bak even met de uienringen mee. Strooi een snufje zout over de ui, daardoor wordt er wat vocht aan de ui onttrokken, waardoor de ui niet zo snel gaat kleuren.

Als de uien zacht zijn, roer dan de piment erdoor. Doe dan de spinazieblokjes erbij. Roer regelmatig om, zodat de deelblokjes gelijkmatig smelten.

Kook nu de pasta gaar in de pan met kokend water. Als de pasta gaar is, giet dan af, maar vang een kopje van het kookvocht op. Giet dat kopje bij de spinazie. Blijf roeren tot alle deelblokjes gesmolten zijn. Snij nu de feta-kaas in kleine stukjes en voeg die aan de spinazie toe. Verhit de spinaziesaus tot de feta gesmolten is.

Roer dan driekwart van de parmezaanse kaas erdoor heen, hou de rest van de parmezaanse kaas apart om over de pasta te strooien.

Roer tot slot de gekookte pasta door de spinaziesaus.

Schep de spinaziepasta op een bord en strooi er wat parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bladerdeeghapjes met spinazie-kaas-vulling

Snelle tagliatelle met romige spinazie-artisjok-saus

Spinazie-brietaart

Gnocchi met courgette in spinazieroomsaus

Palak paneer (spinazie met Indiase kaas)

Spinazietaart (Spanakopita)

Pompoenstamppot met feta en hazelnoten

Spinaziesalade met aardbeien, feta en pijnboompitten

Fusilli met paprikasaus, pistachekruimels en parmezaan

 

 

1 Reactie

  1. mam

    ik liep me vandaag af te vragen, wie er met de Kerst met de schaaltjes vandoor was gegaan, maar sinds je blog weet ik het. Welterusten.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *