Palak paneer (spinazie met Indiase kaas)

door | 30 dec 2018 | avondeten, bijgerecht, Indiaas, kaas, recept, vegetarisch

Paneer is een kaas van koemelk, die veel wordt gegeten in India. Paneer wordt gemaakt met citroensap of azijn, en is daarmee écht vegetarisch. Dit in tegenstelling tot normale kazen die gemaakt worden met stremsel: spijsverteringsenzymen uit de maag van (meestal) kalveren.
Je kunt paneer ook heel makkelijk zelf thuis maken. Dat ga ik vast ook wel een keer op mijn blog zetten, maar voor nu had ik de paneer gewoon in de toko gekocht. Sommige supermarkten verkopen ook paneer. Als ze het hebben ligt het in de koeling in de buurt van de feta.
Het voordeel van paneer is dat het niet smelt! Je kunt deze kaas dus meebakken, zonder dat het zijn vorm verliest. De smaak is heel neutraal, maar het neemt heerlijk de smaak van het gerecht op!

Ingrediënten
1 blok paneer (ongeveer 450 gram)
1 pak gehakte bladspinazie (450 gram)
1 groene peper
1 ui
2 tomaten
2 tenen knoflook
1 stukje gemberwortel (1/2 cm)
1 theelepel foenegriekzaad
1 theelepel gemalen komijn
ghee (geklaarde boter) of olie
zout

Bereiding


Schil de gember en snij in kleine stukjes. Snij de peper doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Als je van pittig houdt, dan kun je de peper in reepjes snijden. Ik gebruik ‘m echter zo, zodat ik de peper er voor het opdienen makkelijk weer uit kan vissen.
Zet een pan op laag vuur met de spinazie, gember en peper. Kook de spinazie gaar.


Verhit in een kokenpan de ghee (of olie) op laag vuur en bak hierin de foenegriekzaadjes even aan. Doe de ui erbij en bak op laag vuur tot de ui zacht en goudbruin is. Pers dan de knoflook boven de pan uit en doe de komijn erbij. Voeg de tomaten toe en bak een minuut of 5-10.

Snij de paneer in blokjes van 1×1 cm. Als het meeste vocht van de tomaat is verdampt, doe dan de paneer bij de tomaat in de pan en roer voorzichtig om. Vis de  peper uit de spinazie en doe de spinazie bij de tomaat en de paneer. Laat alles voor het opdienen nog even doorwarmen.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *