Vandaag werkte ik thuis en maakte ik tussendemiddag deze heerlijk bleekselderijsoep met Castello Blue. Castello Blue (of is het Blue Castello?) is een romige blauwschimmelkaas. Danish Blue is vrij sterk van smaak en pittig, maar Castello is veel milder, bijna zoet. De soep was héérlijk! Dat vonden man en kinderen ook! Al moet ik eerlijk bekennen dat ik ze niet heb verteld dat er blauwschimmelkaas in zat… En ik heb de soep, ná het toevoegen van de kaas nóg een keer gepureerd, zodat de stukjes schimmel onherkenbaar werden. Want als er van die stukjes schimmel in de soep drijven, dan kan ik het wel vergeten dat ze het überhaupt proeven. Maar nu vonden ze het héérlijk!

Ingrediënten
1 stronk bleekselderij
1 ui
30 gram roomboter
2 bouillonblokjes (groentebouillon)
1 eetlepel bloem
1 pakje Castello Blue
150 ml melk

Bereiding
Pel en snipper de ui. Breek de stengels van de bleekselderij, was ze even onder de kraan, snij de top en de onderkant eraf en snij in stukjes. Hou een paar blaadjes apart voor de garnering. Verhit de boter in een braadpan en fruit daarin de ui en bleekselderij aan. Blijf roeren. Kook intussen 800 ml water en los daarin de bouillontabletten op.

Als de ui zacht wordt, voeg dan de bloem toe. Roer even goed door en voeg dan de bouillon toe. Roer goed door, maar je hoeft je geen zorgen te maken om eventuele klontjes, want je gaat de soep dadelijk toch nog pureren. Breng aan de kook en laat op een laag pitje ongeveer een half uurtje zachtjes pruttelen.

Als de bleekselderij helemaal zacht is, neem dan de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Giet de melk erbij en doe de in stukjes gesneden kaas erbij. Verwarm de soep nog even zodat de kaas helemaal smelt, maar zorg ervoor dat de soep niet gaat koken.

Om te zorgen dat man en kinderen niet zouden afknappen op de blauwe stukjes schimmel die nu in de soep drijven, heb ik de soep nógmaals gepureerd met de staafmixer tot de schimmel niet meer als zodanig herkenbaar is. Maar als je juist wél van blauwschimmelkaas houdt, dan kun je deze tweede keer pureren achterwege laten.


Garneer de soep met een paar blaadjes van de bleekselderij.

Eet smakelijk!

Volg en like:
error

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial