Groenterisotto met knolselderij en salie

door | 12 dec 2018 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, recept, rijst, vegetarisch

Het is grappig… Ik verwachtte eigenlijk niet zo heel veel van dit recept. Ik had ’t eigenlijk alleen maar uitgekozen omdat ik een halve knolselderij over zou hebben van de erwtensoep. Maar juist als je ergens niet zo heel veel van verwacht, dan kan ’t heel verrassend en positief uitpakken… De combinatie van knolselderij en worteltjes, gekookt met citroen en salie en kaas zijn heerlijk! Een absolute aanrader!

Ingrediënten
1/2 knolselderij
1/2  bos bospeen
2 stengels bleekselderij
200 gram doperwtjes (diepvries)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 citroen
2 1/2 bouillontabletten (groente)
1 pak risottorijst (400 gram)
50 gram parmezaanse kaas
125 gram geraspte (jong) belegen kaas
15 gram verse salie (ongeveer 3 takjes)
15 gram boter
olijfolie

Bereiding
Kook een 1,2 water (300 ml water per 100 gram risottorijst) in de waterkoker en los daarin de twee bouillontabletten op.


Snij de schil van de knolselderij en snij hem in dikke plakken en vervolgens in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
Snij het loof van de bospeen (lekker voor het konijn!) en was de peentjes. Snij ze in schuine plakjes. Doe de knolselderijstukjes en de plakjes peen samen in een pan. Snij de citroen doormidden en leg die erbij in de pan. Leg er ongeveer de helft van de salie op. Doe er zoveel water bij dat de groenten onder staan en breng aan de kook. Kook een klein kwartiertje tot de groenten beetgaar zijn. Doe er op het eind nog een paar minuutjes de diepvries-erwtjes bij. Giet de groenten af en haal de citroen-halven en de bosjes salie uit de pan.


Snij intussen de knoflook en een kwart van de salie fijn. Schil en snipper de ui. Snij de bleekselderij in de lengte door en daarna in stukjes.  Verhit een flinke scheut olie in een wok- of braadpan en bak hierin even de ui, knoflook, bleekselderij en fijngehakte salie aan. Doe dan de risottorijst erbij en bak de rijst onder continue roeren, tot de rijst glazig wordt.  Giet er dan een scheut bouillon bij. Blijf goed roeren tot de bouillon is opgenomen door de rijst en giet er dan nog wat bouillon bij. Blijf dit herhalen tot de bouillon op is. Dit duurt een minuut of twintig.


Als alle bouillon door de rijst is opgenomen, doe dan de knolselderij en de worteltjes en de boter bij de rijst en roer goed door. Doe dan de kaas (de belegen kaas en de parmezaanse kaas) erbij en roer weer goed door.
Doe de deksel op de pan en laat even rusten.


Verhit in een steelpannetje een scheut olijfolie en bak als de olie heet is, de overige salie-blaadjes tot ze knapperig zijn.

Schep de risotto op en garneer met een paar knapperige salieblaadjes.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *