Soep van geroosterde flespompoen, met geitenkaas en pompoenpitten

door | 16 sep 2019 | lunch, oven, recept, soep, vegetarisch

Het begint al aardig weer herfst te worden, hè? Ik hou wel van de herfst! Prachtig gekleurde bomen, knisperende blaadjes, paddestoelen. Daar kan ik me nu al weer enorm op verheugen! En dan zo’n lekker herfst-zonnetje erbij… héérlijk! Dit is een héérlijke, herfstige soep, met geroosterde pompoen, wortel en courgette. Lekker verwarmend, door de kaneel en de chilipoeder. Een beetje zoet, maar toch pittig.

Ingrediënten
1 flespompoen
2 stengels bleekselderij
1 courgette (geel)
3 wortels (bospeen)
1 ui
1 bol soloknoflook
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel kaneel
1 theelepel koriander
1 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel chilipoeder
3 bouillonblokken (groentebouillon, minder zout)
olijfolie
zout en peper
4 stukjes geitenkaas
1 eetlepel pompoenpitten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de pompoen, snij de steelaanzet aan de bovenkant eraf en snij de pompoen in kwarten. Schraap met een lepel de pitten eruit. Je kunt de schil gewoon laten zitten, hoor, die kun je gewoon eten. Snij de pompoen vervolgens in plakken/stukken en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper.

Zet de bakplaat 30-40 minuten in de oven tot de pompoen begint te bruinen en zacht is.


In de tussentijd: pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snij in kleine stukjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit daarin de ui en knoflook aan. Was de stengels bleekselderij, snij ze in de lengte door en snij in stukjes. Fruit de bleekselderij met de ui en knoflook aan. Was (of schil) de wortel, snij in plakjes en voeg toe aan de pan. Strooi de kruiden erover en roer even om. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even aan. Was de courgette en snij in blokjes. Voeg de blokjes toe aan de pan.


Voeg, als de pompoen geroosterd is ook de pompoenstukjes toe.

Strooi de pompoenpitten op de bakplaat (en het bakpapier) waar je net de pompoen vanaf hebt gehaald en rooster ze even in de oven tot ze lekker knapperig zijn. Haal de bakplaat er dan weer uit.

Kook anderhalve liter water en los daarin de bouillontabletten op. Giet de bouillon bij de groenten in de pan en breng aan de kook.


Laat zachtjes doorkoken totdat alle groenten zacht zijn (prik er even in met een vork). Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Met de hoeveelheden die hierboven staan krijg je een flink dikke soep. Als je ‘m te dik vindt, dan kun je eventueel nog wat extra bouillon toevoegen.

Prak de geitenkaas een beetje. Schep de soep op een bord of in een kom. Leg er een beetje geitenkaas op en strooi daar wat peper en een lepeltje geroosterde pompoenpitten over.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *