Heb je dat ook wel eens, dat je ‘s ochtends al trek hebt in het eten van ‘s avonds? Dat had ik vandaag. Voordat ik naar mijn werk ging had ik namelijk deze pompoen-stoofschotel in de slowcooker aan gezet…  En daar liep ik me dus al de hele dag op te verheugen… Zo’n slowcooker is echt ideaal! Je doet alles er ‘s ochtends in, zet ‘m aan, gaat naar je werk. En als je ‘s avonds thuiskomt, dan staat er lekker een stoofpottje op je te wachten. Meestal maakte ik er gerechten met stoofvlees in, maar dit keer heb ik een vegetarische stoofschotel gemaakt, met pompoen, kikkererwten en abrikozen.
Als je geen slowcooker hebt, dan kun je het ook gewoon een uurtje op een laag pitje laten pruttelen (tot de pompoen gaar is). Hou dan wel in de gaten dat het niet droogkookt: in een slowcooker druppelt het vocht terug via de deksel en dus droogt het gerecht niet uit, maar in een gewone pan moet je daar wél op letten. Je zou het ook in een römertopf kunnen maken, als je die nog hebt. Ik heb er jáááren nog een gehad en er regelmatig mee gekookt, totdat ik deze slowcooker kocht. Of je kunt het natuurlijk in een Tajine maken als je die hebt (én die nog op je gasstel kan…).
Alleen… het eindresultaat viel eigenlijk een beetje tegen. Op zich was de smáák goed, maar de groenten waren zó gaar dat er zat geen enkele “bite” meer aan zat. Dus een volgende keer dat ik dit maak, zou ik de kikkererwten er pas een half uurtje voor het opdienen door roeren, in plaats van de hele dag meesudderen. Of gewoon de hele stoofschotel véél korter, ofzo, dus pas opzetten als ik thuis kom.

Ingrediënten
1 flespompoen
1 blik kikkererwten
2 uien
1 bol soloknoflook (of 2 tenen)
1 zoete aardappel
1 rode paprika
100 gram gedroogde abrikozen
1/2 bouillontablet (groentebouillon, minder zout)
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kaneel
1 theelepel harissa
een paar takjes verse koriander – optioneel
rijst of couscous

Bereiding
Snij de pompoen in kwarten en schraap de pitten en zaadlijsten er uit met een lepel. Schil dan de schil eraf met een dunschiller en snij de pompoen in blokjes en doe ze in de schaal van de slowcooker. Schil de zoete aardappel en snij deze in blokjes. Was de paprika, snij de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in blokjes en doe in de slowcooker. Pel de ui en snij in geove stukken en snij de knoflook in plakjes. Giet de kikkererwten af en doe ze in de slowcooker, met de tomatenblokjes. Knip de abrikozen in stukjes.

Strooi de kruiden erover, leg de halve bouillontablet erop, giet er anderhalve dl (150 ml) water bij en roer alles goed door.


Zet de slowcooker aan en ga naar je werk. Of iets anders doen, natuurlijk…

Na een paar uur zijn de groenten gaar! Breng -indien nodig- op smaak met zout en peper.

Kook er nog even wat rijst of couscous bij.

Strooi er eventueel nog wat korianderblaadjes over heen.
Eet smakelijk!

Volg en like:
error

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial