Komkommersalade met gember, knoflook en sesam

door | 13 aug 2020 | avondeten, bijgerecht, Oosters, recept, salade, vegan, vegetarisch

Deze salade aten we gisteren bij de zoete-aardappel pannenkoekjes. Komt ook uit Plenty van Ottolenghi. Het is een súper lekkere salade! Hij is lekker pittig (maar niet té) door de gember. En de sesamolie geeft een lekker Oosters tintje. Met die rauwe knoflook is het wel weer een gerecht in de categorie blijf-maar-netjes-op-anderhalve-meter…
Vanavond aten wij een lasagne met van-alles-en-nog-wat wat ik nog in de vriezer, koelkast of voorraadkast had: lasagnebladen, spinazie, erwtjes, vegetarische kip-stuckjes, kip-shaslicks, mascarpone, creme fraiche, geraspte lente-kaas, kerstomaatjes uit blik, Italiaanse kruiden (Siciliaanse). Omdat het nogal een geïmproviseerd gerecht was, “O, dat kan er ook nog wel door”, heb ik er geen foto’s van gemaakt. En laten ze deze nou net súper lekker vinden, met zijn allen. Zul je alijd zien, als ik geen foto’s heb gemaakt…
Ik zal kijken of ik deze lasagne tzt nog een keer kan reproduceren. En ‘m dan alsnog op mijn blog zetten.

Ingrediënten
3 komkommers
1 rode ui
2 tenen knoflook
een stukje gember (2-3 cm)
1 theelepel zeezout
1 eetlepel sesam zaadjes
50 ml rijstazijn
2 theelepels kristalsuiker
2 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels sesamolie

Bereiding
Schil de gember en snij in dunne plakjes. Pel de tenen knoflook en snij in stukjes. Doe de gember samen met de knoflook en het zeezout in een vijzel. Stamp en maal de gember en de knoflook fijn in de vijzel, tot de knoflook fijn is en de gember gekneusd.

Doe de rijstazijn, suiker, zonnebloemolie en sesamolie in een mengkom en roer goed door. Pel de rode ui en snij in dunne ringen. Roer de rode uienringen door de dressing. Zet opzij en laat lekker intrekken.

Haal met een dunschiller repen schil van de komkommer, zodat er om-en-om een reep schil en een reep geschild is. Snij de komkommer in de lengte doormidden en snij vervolgens beide helften in plakjes.

Roer de komkommerplakjes door de dressing en laat de dressing weer even (ongeveer 10 minuten) intrekken.

Strooi wat sesamzaadjes over de salade.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zoete-aardappel pannenkoekjes

Komkommer-roerbak met sesam en omelet

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Zoetzure rauwkost

Witlofsalade met waanzinnige dressing van Jamie

Tilapia met sperziebonen en mango in gembersaus

Tagliatelle met zalm en peultjes

Andijvie met Quorn

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *