Zoete-aardappel pannenkoekjes

door | 12 aug 2020 | aardappel, AVG, avondeten, bijgerecht, recept, vegetarisch, zoet

Kijk nou wat ik zomaar heb gekregen? Ik wilde vanmorgen net de deur uit stappen om met een boek in een hangmat te gaan liggen in het parkje tegenover ons huis, toen de postbezorger een pakje kwam brengen: Plenty! Een kookboek met allemaal fantastische groente recepten van Yotam Ottolenghi. Maar er stond niet bij van wie… De lieve, lieve gulle gever bleek mijn beste vriendin San en haar vriend te zijn. Ik ben er súper blij mee en ik weet zeker dat ik hier heerlijke gerechten uit ga maken.

Vandaag was al de eerste: deze heerlijke zoete aardappel koekjes. Ottolenghi maakt ze met lente-uitjes, maar die had ik niet in huis. Ik heb de lente-ui vervangen door knoflook. Leek me er ook erg lekker bij. Lone en ik vonden ze heerlijk, maar Edwin en Free vonden ze niet zo’n succes. “Ik heb liever gewone aardappels…”
Voor erbij had ik een komkommersalade met gekneusde knoflook en gember. Ook een recept van Ottolenghi. En ik had er voor Edwin en Free een speklapje bij, gemarineerd in ketjap, en voor Lone en mijzelf een vegetarische schnitzel.

Ingrediënten
1 1/2 kilo zoete aardappels
150 gram bloem
1 eetlepel ketjap manis
1/2 theelepel suiker
2 tenen knoflook
1 rode peper
zout, peper
een klontje boter
olijfolie

Bereiding
Schil de zoete aardappelen en snij in stukken. Stoom de zoete aardappelen gaar. Ik heb ze met een laagje water in een stoommandje in mijn grootste (soep)pan gedaan. De aardappels pasten net in het stoommandje. Als de zoete aardappels gaar zijn (prik er even in), doe ze dan over in een vergiet en laat uitstomen en afkoelen.

Snij de rode peper doormidden. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en snij in kleine stukjes.
Als de zoete aardappelen afgekoeld zijn, doe ze dan in een grote mengkom, samen met de bloem, uitgeperste knoflook, suiker, 1 theelepel zout en de fijngesneden peper.

Kneed alles door met de hand tot je een smeuiige puree hebt. Voeg eventueel nog wat bloem toe. Breng het mengsel indien nodig op smaak met wat zout en peper.

Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag een scheutje olie met een klontje boter. Schep een flinke lepel van de zoeteaardappelpuree in de hete olie en duw met de bolle kant van een lepel een beetje plat, zodat je pannenkoekjes krijgt van ongeveer 5 cm doorsnede en 1 cm dik.

Schep voor elk pannenkoekje een lepel zoete aardappelpuree in de pan. Bak de koekjes aan elke kant in ongeveer vijf minuten bruin.

Laat de pannenkoekjes even uitlekken op een keukenpapiertje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hartige taart met mais en zoete aardappel

Lasagne met zoete aardappel

Zoete aardappelstamppot met rucola en zongedroogde tomaatjes

Spruiten en zoete aardappel met Hoisinsaus van de bakplaat

Traybake met zoete aardappel en voorgegaarde barbecueworstjes

Zoete aardappelsoep

Traybake met pastinaak, zoete aardappel, bietjes en chipolata worstjes

Traybake met abrikozen, pistachenoten en camembert

Bulgur met aubergine, radijs, en feta en courgette-pannenkoekjes

Okonomiyaki (Japanse pannenkoekjes)

Rösti met umaburger en sla

Rösti, hamburger en salade van geschaafde zomergroenten

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *