Lasagne met zoete aardappel

door | 7 mrt 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Vandaag, vrijdag, was niet helemaal mijn dag. Ik maak me nogal zorgen om het Corona virus en ik merk dat dat best veel energie kost. Ik doe mijn best om kalm te blijven en koken is een fijne afleiding. Vanavond maakte ik deze lasagne met zoete aardappels en béchamelsaus.

Tijdens het koken maakte Lone deze foto terwijl ik foto’s aan het maken was voor mijn blog. Op Facebook (mijn privé profiel, niet de IkHouGewoonVanEten pagina) was ik uitgedaagd om 10 dagen lang zwart-wit foto’s te plaatsen uit je dagelijks leven. En daar hoort mijn ge-blog ook bij, natuurlijk. Normaal leg ik mijn camera altijd op een theedoek of pannenlap in een openstaande la. Dit keer legde ik ‘m op mijn receptenplakboek in de openstaande la. En terwijl ik me naar links draaide om de ui te gaan snipperen zag ik in mijn ooghoek mijn camera van mijn receptenboek afglijden en op de tegelvloer kletteren… Aaaaaaargghhh!
Hij doet ’t nog wel, maar hij heeft een enorme “afwijking”. Als ik een foto maak, dan is de uiteindelijke foto een heel stuk hoger. Het licht lijkt ook anders te zijn op de foto’s. Het lijkt erop dat door de klap de spiegel is verschoven. Ik kijk even aan of ik er nog mee kan werken, want we hebben niet echt budget om een nieuwe camera te kopen. Anders moet ik misschien overstappen op foto’s maken met mijn telefoon. Maar dan moet ik wel eerst uitvinden hoe ik die automatische filters uit moet zetten, want ik wil mijn eten gewoon zoals het is op de foto, en niet een versie waar allerlei filters over heen zijn gegaan…

Daarna was ik er niet echt bij met mijn gedachten en liet ik tot overmaat van ramp ook nog mijn cashewnoten aanbranden. Lekker bezig, El… Gelukkig had ik voldoende cashewnoten in huis om nieuwe te pakken. Maar het is wel zonde, natuurlijk.
Gelukkig was de lasagne héérlijk! Ik was een beetje bang dat het te flauw zou zijn, omdat ik geen zout en peper aan de tomatensaus had toegevoegd, maar hij was precies goed!
Oh, en mocht je het je afvragen: die twee ovenschalen is omdat Lone pas na haar schermtraining zou eten, dus ik heb de grote schaal voor ons eerst gemaakt en die van haar pas later.

Dit recept is geïnspireerd op het recept Lasagne met zoete aardappel en saucijs uit de Hallo Jumbo.

Ingrediënten
750 gram oranje zoete aardappelen
1 rode paprika
1 ui
1 bol soloknoflook
1 blik tomatenblokjes
1 fles passata (600 gram)
100 gram cashewnoten
1 pak lasagnebladen
50 gram parmezaanse kaas (geraspt)
1 bol mozzarella
1 eetlepel oregano
nootmuskaat
1 klontje boter (40 gram)
2 eetlepels bloem
1/2 liter melk
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappelen. Snij ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de plakjes aardappel op een bakplaat en giet er een flinke scheut olijfolie over. Hussel even goed door, zodat alle aardappelschijfjes bedekt zijn met olie. Zet de bakplaat in de oven en bak de zoet aardappel in ongeveer een kwartier gaar.

Pel en snipper de ui. Was de paprika, snij doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij in blokjes. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de ui, knoflook en paprika een paar minuten zacht aan. Voeg de passata en de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Roer de oregano door de saus.

Doe deksel op de pan (tegen het spetteren) en laat de tomatensaus zachtjes doorkoken. Neem de pan van het vuur en breng indien nodig de saus op smaak met zout en peper.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de zoete aardappelschijfjes even afkoelen. Zet de oven wat lager, naar 180 graden. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Laat ze even afkoelen en maal de noten dan fijn een keukenmachine.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schep wat tomatensaus in de ovenschaal en dek af met lasagnebladen. Leg hier een laag zoete aardappel schijfjes op.

Schep daar weer een laag tomatensaus op en strooi daar wat van de gemalen cashewnoten over. Leg daar weer een laag lasagnebladen op. Herhaal dit, tot de saus en zoete aardappel op zijn. Eindig met een laag lasagnebladen.

Maak nu de béchamel-kaassaus: smelt de boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor en bak even kort (max een minuutje) aan. Roer dan, beetje bij beetje, de melk erdoor met een garde. Voeg steeds meer melk toe. Breng aan de kook terwijl je regelmatig roert. Kook even kort door en neem dan de pan van het vuur. Roer de parmezaanse kaas door de saus. Giet de béchamel-kaassaus over de laatste laag lasagnebladen. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel die over de ovenschaal. Rasp wat nootmuskaat over béchamelsaus en de mozzarella.

Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Pasta-ovenschotel met spinazie en béchamelsaus

Overheerlijke moussaka

Lasagne met spinazie en vier kazen

Zalmlasagne

Zoete aardappelstamppot met rucola en zongedroogde tomaatjes

Traybake met zoete aardappel en voorgegaarde barbecueworstjes

Zoete aardappelsoep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *