Lasagne met spinazie en vier kazen

door | 13 feb 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, vegetarisch

Omdat ik gisteren, op mijn vrije woensdag, cursus had op mijn werk was ik vandaag vrij. Ik heb een lekkere rustig-aan-dag gehad: vanmiddag lekker een middagdut gedaan omdat ik zo moe was. En daarna mijn pannenkast opgeruimd: mijn pannen pasten niet meer… Mijn meest-gebruikte pannen mogen blijven, mijn oudere pannen heb ik naar zolder gebracht. Misschien heeft dochterlief daar nog wat aan als ze op kamers gaat, volgend jaar.
Voor ’t avondeten had ik deze heerlijke witte lasagne met spinazie en vier soorten kaas. Ik vond ‘m heerlijk! De kinderen ook. Alleen Edwin vond ‘m niet zo lekker. Beetje jammer, want het is een hartstikke makkelijke maaltijd die ik wel vaker zou willen maken. Ik denk dat hij afhaakte op de gorgonzola. Misschien dat ik die een volgende keer achterwege kan laten.

Ingrediënten
600 gram verse spinazie (gewassen)
250 gram verse lasagnebladen
250 ml slagroom
375 gram ricotta
125 gram gorgonzola
1 bol mozzarella (200 gram)
75 gram grana padano
3 eieren
1 ui
2 tenen knoflook
2 eetlepels pesto (+ 1 theelepel extra)
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een wokpan en fruit daarin de ui aan. Pers de tenen knoflook erboven uit. Als de ui zacht en glazig is, voeg dan de spinazie toe, met steeds een paar handen tegelijk.

Roerbak de spinazie mee met de ui, tot de spinazie geslonken is. Voeg dan opnieuw een paar handen spinazie toe. Ga door totdat alle spinazie is geslonken. Roer de pesto door de spinazie en haal dan de pan van het vuur.

Snij de gorgonzola in stukjes. Roer de ricotta, driekwart van de grana padano, de eieren en de gorgonzola door elkaar. Roer dan de slagroom erdoor.

Vet een flinke ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel de spinazie over de bodem van de ovenschaal. Leg een laag lasagnebladen op de spinazie. Breek de lasagnebladen eventueel om het passend te maken. Schep hier een flinke soeplepel ricotta-mengsel over en verdeel dat met de bolle kant van een lepel over de lasagnebladen, zodat de bladen helemaal bedekt zijn. Leg hier nóg een laag lasagnebladen op: let erop dat je de bladen niet precies hetzelfde legt zoals de lasagnebladen eronder. Laat ze -net als bakstenen- deels overlappen. Schep ook hier weer ricotta-mengsel over. Ga zo door tot de lasagnebladen en het ricotta-mengsel op zijn.

Eindig met een laag ricotta-mengsel. Scheur de bol mozzarella in stukjes en verdeel die over de ovenschaal. Strooi er het laatste kwart grana padano over. Verdeel wat druppels pesto over de ovenschaal.

Zet de lasagne ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven, tot de lasagne mooi goudbruin kleurt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Polenta-lasagne van Nigella

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Koolhydraat-arme lasagne

Zalmlasagne

Lasagne met lekker veel groenten

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Pasta-ovenschotel met spinazie en béchamelsaus

Pasta met spinazie, feta en pijnboompitten

Snelle tagliatelle met romige spinazie-artistjoksaus

Spinazie-brietaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *