Polenta-lasagne van Nigella

door | 24 jan 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, recept, saus, vegetarisch

In Nigella’s boek KEUKEN kwam ik “Venetiaanse Lasagne” tegen. Dat is een lasagne met lagen polenta in plaats van pasta. Dat leek me wel wat! Ik heb me rót gezocht naar instant polenta in de supermarkt. Ik kon wel gewone polenta vinden, maar op internet had ik gevonden dat polenta koken héél lang duurt en daar had ik dan weer geen zin in. Uiteindelijk vond ik in het Bio-schap polenta waar “fast cooking” op stond. Volgens het pakje was het een kwestie van kokend water opgieten, dus die leek me wel bruikbaar.
Het maken van die lagen polenta, daar zag ik nog wel een beetje tegenop. Daardoor heb ik het gerecht wel een paar keer uitgesteld. De kinderen werden al ongeduldig: “Wanneer gaan we nou die lasagna eten?” Dus uiteindelijk moest ik er wel aan geloven.
Het maken van die polenta-plakken viel eigenlijk wel mee, maar het in de ovenschaal leggen van zo’n plak polenta was nogal een gedoe. Het is uiteindelijk wel gelukt, al was er vooral voor de eerste laag wel wat lijm- en plakwerk nodig. De lasagne rook heerlijk, zag er -al zeg ik het zelf- prachtig uit, met die korst van parmezaanse kaas en was hartstikke lekker. Toch zou ik ‘m niet zo snel nóg een keer maken. Waarom niet? Omdat deze polenta-lasagne wel lekker was, maar eigenlijk niet echt lekkerder dan gewone lasagne. En dan daarvoor is het gewoon teveel gedoe met die polenta-lagen… Maar als je een keer wat anders wilt dan de gewone lasagne, dan is deze polenta-lasagne natuurlijk wel leuk. Misschien dat ik nog wel een keer een versimpelde versie probeer: dat ik de polenta als een soort aardappel-puree op de tomaten-saus smeer, als een soort ovenschotel, zodat ik niet eerst die polenta-lagen hoef te maken.

Ingrediënten
400 gram instant polenta
1 bouillontablet
350 gram vegetarisch geruld gehakt
25 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
125 ml appelsap
1 ui
2 winterwortels
1 stengel bleekselderij
een paar takjes tijm
2 blikjes tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
1 laurierblad
15 gram boter
150 gram geraspte parmezaanse kaas
olijfolie
zout

Bereiding
Doe de eekhoorntjesbrood met 125 ml appelsap en 125 ml water in een pannetje en breng aan de kook. Haal dan het pannetje van het vuur en laat afkoelen. Knip de geweekte paddestoelen in kleine stukjes.
Pel en snipper de ui, schil de wortel en snij in stukjes en was de stengel bleekselderij en snij in stukjes. Verhit wat olijfolie in een braadpan en fruit daarin de ui, wortel en selderij aan.

Als de ui zacht en glazig is geworden, voeg dan de tijmblaadjes en een theelepel zout toe. Doe het vegetarische gehakt erbij en bak dat even mee met het ui-mengsel.

Voeg dan de tomatenblokjes, tomatenpuree en het laurierblaadje toe. Doe de fijngeknipte eekhoorntjesbrood én het weekvocht in de pan. Roer goed door en breng aan de kook. Laat de tomatensaus 45 minuten zachtjes pruttelen, met de deksel op de pan. Roer af en toe even door.

Maak de polenta, volgens de aanwijzing op de verpakking, maar los voordat je de polenta toevoegt even een bouillontablet op in het water. Ik had op 400 gram instant-polenta 1 liter water nodig. Roer de polenta door het kokendhete water. Roer het klontje boter en ongeveer de helft van de parmezaanse kaas erdoor. Bekleed twee bakplaten met zilverfolie. De bakplaat moet zo groot zijn dat je er een plak polenta op kunt maken die groot genoeg is voor de ovenschaal die je gebruikt. Maak het alu-folie een beetje vochtig door er wat water op de spetteren en uit te smeren met je handen. Verdeel de polenta over de twee bakplaten en smeer uit tot een grote plak, die net iets groter is dan je ovenschaal. Het uitsmeren gaat het beste met een siliconen-spatel die je even nat hebt gemaakt. Laat de polenta afkoelen en opstijven.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Doe de helft van de tomatensaus onderin de ovenschaal.

Snij de polenta-lagen op maat, zodat ze precies in de ovenschaal passen. Doe de rest-stukken even in een schaal of op een bord. Leg nu één van de polenta-lagen op de saus in de ovenschaal. Dat klinkt eenvoudiger dan het is… Ik heb de polenta-plak met zilverfolie en al opgetild en omgeflipt in de ovenschaal. Doordat de polenta nog íets aan het alu-folie bleef plakken kon ik de polenta-laag nog iets verschuiven. Daarna heb ik het alu-folie eraf getrokken. Eventuele scheuren of kieren kun je nog opvullen met de polenta-restjes.

Schep de rest van de saus op de eerste polenta-laag. En leg de tweede polenta-plak op. Strooi de rest van de parmezaanse kaas over de polenta.

Zet de ovenschaal in de oven tot de lasagne van binnen goed heet is, en de parmezaanse kaas gesmolten en goudkleurig.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Koolhydraat-arme lasagne

Zalmlasagne

Lasagne met lekker veel groenten

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Vegetarische Bolognese met linzen en eekhoorntjesbrood

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *