Koolhydraat-arme lasagne

door | 24 sep 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, recept, rund, saus, vlees

Mijn moeder belde. Of ik misschien een koolhydraat-arme maaltijd wist, want volgende week krijgt ze eters en één van die dames volgt een koolhydraat-arm dieet. Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo’n voorstander ben van koolhydraat-arme dieten: mijns inziens komen de meeste mensen dan uit op een hoog-eiwit- en hoog-vet voeding en is het niet noodzakelijkerwijs ook echt gezond voor ze. Waarschijnlijk val je er wél van af, maar dat is logisch, omdat je dingen als koekjes, taart, snoep, chips, patat, etc laat staan. Maar dan mag je ook geen aardappelen, peulvruchten, die mijns inziens wél gezond zijn.
We zaten even te brainstormen aan de telefoon en we kwamen uit op een koolhydraat-arme lasagne, waarin lasagne-bladen vervangen zijn door courgette. Nadat we hadden opgehangen ging ik even google’en en kwam ik erachter dat low-carb-lasagne meestal “te nat” is. Dat is natuurlijk logisch, want in gewone lasagne nemen de lasagnebladen nog een heleboel vocht uit de saus en de groenten op en als die lasagnebladen ontbreken dan blijft ’t al snel te nat. Ik probeerde dingen te bedenken waarmee ik overtollig vocht zou kunnen wegvangen, maar ik kon alleen maar dingen met zetmeel (en dus koolhydraten) bedenken. Brood misschien? O nee, daar zitten natuurlijk koolhydraten in. Paneermeel dan? O nee, koolhydraten. Kikkererwten fijnstampen? O nee… daar zit ook veel zetmeel en dus koolhydraten in.
Uiteindelijk leek de oplossing me om het groente-gehakt-mengsel flink te laten inkoken en te verstevigen met ei erdoor, net als de vulling van een hartige taart. En te zorgen dat de courgette-plakjes niet te veel vocht meer zouden loslaten door ze eerst voor te “bakken” in de oven.
Het eindresultaat was bijzonder geslaagd! Het was echt hartstikke lekker. Ik kan me helemaal voorstellen dat je zo’n lowcarb dieet wel kunt volhouden als je dit wél mag eten! Al denk ik nog steeds dat je er wél gewicht mee kunt verliezen, maar dat het op de lange termijn geen gezond voedingspatroon is…
En mijn vocht-vanger-oplossingen werkten, want de lasagne was niet te nat!

Ingrediënten
4 courgettes
500 gram mager rundergehakt
1 zak Italiaanse roerbakgroenten (400 gram)
2 stengels bleekselderij
1 blik tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 ui
3 tenen knoflook
1 bol mozzarella
1 bak ricotta
1 zakje geraspte kaas
3 eieren
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 theelepel Italiaanse kruiden – Siciliaans
2 eetlepels groene pesto
olijfolie
peper & zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Was de courgettes en snij ze, één voor één, in plakjes van ongeveer 1/2 cm. Spreid deze plakjes uit over de bakplaat en strooi er wat zout over. Zet de bakplaat in de oven, zodat de plakjes courgette was uitdrogen. Haal de bakplaat na een minuut of 15-20 uit de oven en doe dan de volgende lading er in. Laat de gebakken plakjes courgette afkoelen op een paar velletjes keukenpapier.


Verhit in een braadpan een scheut olie en bak daarin het gehakt rul, samen met de uitgeperste tenen knoflook. Laat het gehakt zolang op staan, tot het meeste van het overtollige vocht is verdampt. Als je niet zoveel tijd hebt, giet dan het overtollige vocht af. Doe het gehakt over in een kom, en zet even apart.


Pel en snipper de ui. Verhit opnieuw een scheut olijfolie in de braadpan en fruit hierin de uit aan. Snij de stengels bleekselderij in stukjes en bak die met de ui mee. Doe de tomatenpuree bij de ui en bleekselderij en bak een paar minuten aan.

Doe de roerbakgroenten erbij en doe het gehakt, de tomatenblokjes en de kruiden en de pesto erdoor en roer goed door. Laat de pan op een laag pitje opstaan, zodat er nog wat vocht vrij komt uit de groenten en kan verdampen. Proef de gehakt-saus en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.


Snij ook de andere courgettes in plakjes en bak ook die voor in de oven.
Als alle courgette is voorgebakken, roer dan 2 eieren door het gehakt-groente-mengsel.
Doe de ricotta in een mengkom, samen met een 1 ei en klop los. Snij de bol mozzarella in plakjes.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en schep er een derde van het gehakt-groente-mengsel in. Leg er plakjes courgette op. Schep daar weer een laag gehakt-groente-mengsel over. Bekleed weer met plakjes courgette. Smeer daar de helft van het ricotta-mengsel over, verdeel de plakjes mozzarella erover en strooi er ongeveer de helft van de geraspte kaas over. Doe daar de rest van het gehakt-mengsel over en het laatste laagje courgette-plakjes.

Smeer de rest van het ricotta-mengsel over de laatste laag courgette-plakjes en strooi er geraspte kaas over.

Bak de lasagne in 25 minuten in de voorverwarmde oven.


Eet smakelijk!

 

2 Reacties

 1. mij

  ja hoor, deze ga ik zaterdag maken. Je gaat horen van het resultaat. Lfs van mij

  Antwoord
  • Elleny

   Leuk! Ik ben benieuwd naar ’t resultaat! Alvast eet smakelijk! Plan wel voldoende tijd in om de courgetteplakjes voor te bakken…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *