Zalmlasagne

door | 26 aug 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vis

Vorige week kwam ik in de Allerhande dit recept voor zalm lasagne tegen. Dát leek me nou écht iets voor Free! Free is namelijk dol op pasta met zalm-roomsaus en hij is ook dol op lasagne. Dus voor zijn verjaardag besloot ik deze zalm-lasagne te maken.
In het Allerhande-recept maken ze de lasagne echt helemaal van scratch: ze maken zelfs de pasta zelf. In het verleden heb ik ook wel eens pasta gemaakt, en dat is écht onwijs lekker, maar dat is niet iets waarvan ik denk dat ik er op een verjaardag wel tijd voor heb. Dus in plaats van zelfgemaakte pasta heb ik verse lasagnevellen (koelvers) gebruikt. Die zijn ook erg lekker. Lekkerder dan de gedroogde, in ieder geval. Volgens het recept kook je de pastavellen voor in een pan ruim kokend water. Dat had ik nog nooit gedaan: mijn lasagnebladen voorkoken. Meestal koken die wel gaar in de lasagne-saus. Maar op deze manier weet je zeker dat de pasta gaar is, wel nog een lekkere bite heeft, en hoeft de saus niet al te waterig te zijn, met het risico dat je lasagne te nat is…
De saus was héérlijk: een bechamelsaus met verse basilicum, bieslook en dille! Echt záááálig!
De jarige job heeft er van zitten smullen. En wij ook!
Voor onze dochter, die niet van vis houdt, heb ik een apart schaaltje zónder de zalm gemaakt, dus wel de saus, parmezaanse kaas en pijnboompitten, maar zónder de zalm. Was ook erg lekker, zei ze.

Ingrediënten
2 pakken verse lasagnebladen (koelvers, 2 x 250 gram)
300 gram zalmfilet
1 takje rozemarijn
2 eetlepels witte wijn
1 bakje cherrytomaten (met kroontjes)
100 gram pijnboompitten
200 gram grana padano (geraspt)
80 gram roomboter
100 gram bloem
1 liter volle melk
een half bosje dille (7,5 gram)
een bosje bieslook (10 gram)
een half bosje basilicum (7,5 gram)
75 gram zongedroogde tomaten (op olie)
1 zakje rucola (75 gram)
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Verhit de oven voor op 100 graden.
Vet een niet te grote ovenschaal of braadslede in met een beetje olijfolie en leg daarin de zalmfilet. Sprenkel de witte wijn over de vis en strooi er zout en peper over. Leg het takje rozemarijn op de vis. Was de cherrytomaatjes even kort (probeer de kroontjes er aan te laten zitten) en verdeel die naast de vis in de ovenschaal.


Doe de pijnboompitten in een bakblik. Zet de ovenschaal met de vis en tomaatjes en het bakblik met de pijnboompitten samen voor een half uur in de oven. Hussel de pijnboompitten halverwege even om. De pijnboompitten kleuren niet, maar gaan wel heerlijk ruiken (en smaken!).
Zet intussen een grote pan met water en wat zout op.


Doe de dille, bieslook en basilicum met de zongedroogde tomaten in de de blender. Giet er een kopje (of twee, maakt niet zoveel uit) van de melk bij. Pureer alles tot je een dikke kruidige saus hebt!


Nu gaan we de bechamelsaus maken: smelt in een braadpan (of een andere diepe pan met een anti-aanbaklaag) de boter. Roer de bloem er door heen als de boter gesmolten is en bak het een minuutje aan. Giet er dan, beetje bij beetje, wat melk bij. Roer met een garde en giet het volgende beetje er bij als de vorige hoeveelheid is opgenomen. Roer goed met een garde tot je alle melk hebt toegevoegd en er een dikke saus (zónder klontjes!) ontstaat. Als de saus gaat koken wordt deze iets dikker. Laat de saus een minuutje koken en zet dan de pan van het vuur. Breng op smaak met zout en peper.
Roer de kruidige saus uit de blender door de bechamel-saus.
Zet naast de pan met kokend water ook een pan met koud water.


Haal de zalm met de gepofte tomaatjes en de pijnboompitten uit de oven. Laat iets afkoelen en bewaar de tomaatjes even in een schaaltje apart. Zet de oven wat warmer, op 180 graden.

Pluk de zalmfilet(s) met twee vorken uit elkaar.
Vet een ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Schat even in hoeveel lasagnevellen je nodig hebt om de bodem te bedekken. Ik had er drie nodig, twee naast elkaar en één doormidden gescheurd voor de rand. Doe per keer zoveel vellen lasagnebladen in het kokende water als je nodig hebt om de bodem te bedekken. Na ongeveer een halve minuut gaan de bladen drijven en zijn ze gaar. Schep ze eruit met de schuimspaan en laat ze schrikken in de pan met het koude water.

Haal de lasagnebladen uit het koude water, laat ze even uitdruppen en bekleed dan de bodem van de ovenschaal ermee. Doe een flinke schep kruiden-bechamel-saus op de lasagnebladen en verdeel met de bolle kant van een lepel, zodat de lasagnebladen helemaal bedekt zijn. Verdeel hier een kwart van de zalm over. Strooi hier ongeveer een vijfde van de pijnboompitten en de geraspte kaas over. Leg weer nieuwe lasagnebladen in het kokende water en bouw de lasagne laag-voor-laag op: lasagne-bladen, kruiden-bechamelsau, zalm, pijnboompitten, grana padano.

Op de bovenste laag lasagnebladen leg je geen zalm meer, maar wel nog kruiden-bechamelsaus, pijnboompitten en geraspte parmezaanse kaas.


Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.


Serveer de lasagne met een paar gepofte tomaatjes erop en een plukje rucola ernaast.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *