Overheerlijke moussaka

door | 3 mrt 2020 | aardappel, avondeten, grieks, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, saus, vegetarisch

“Kun je weer eens iets met béchamelsaus maken?” vroeg dochterlief. Dat vindt ze zo lekker, namelijk. Nou, natuurlijk kan dat! Deze moussaka, bijvoorbeeld. Ik heb al eens eerder moussaka op mijn blog gezet. Twee keer, zelfs. Één keer met gehakt. En één keer met linzen in plaats van gehakt. Deze keer met gewoon alleen aardappelschijfjes, aubergineplakjes, een heerlijke kruidige tomatensaus en een bechámelsaus met parmezaanse kaas en feta.
Wat mij betreft is dit de lekkerste van de drie. Omdat het best een tijdrovend recept is heb ik het in twee avonden gemaakt. De eerste avond heb ik de saus gemaakt en die een nachtje in de koelkast bewaard. De tweede avond heb ik de aardappelschijfjes en de aubergine gebakken en de ovenschotel gemaakt. Het kán natuurlijk wel gewoon op één dag, hoor, maar dan moet je wel even op tijd beginnen. Dan staat de saus lekker te pruttelen terwijl je de aardappels en aubergines bakt, ofzo.
Ik heb het recept gevonden op Liz Earl Wellbeing. Volgens haar site is dit recept een authentiek recept van een restaurant op Kreta. Nou, ik kan me voorstellen dat dit in een restaurant geserveerd wordt, want het is echt overheerlijk!

Ingrediënten
4 uien
1 solobol knoflook
olijfolie
1/2 glas rode wijn
2 kaneelstokjes
1 theelepel gerookte paprikapoeder
3 theelepels nootmuskaat (liefst vers geraspt)
3 theelepels piment
2 laurierbladen
1 blikje tomatenpuree
2 blikken tomatenblokjes
3 aubergines
4-5 flinke aardappels
200 gram feta
50 gram Grana Padano
500 ml melk
50 gram boter
50 gram bloem

Bereiding
Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erboven uit. Als de ui zacht en glazig is, blus dan af met de wijn. Laat even inkoken en voeg dan de kaneel, paprika, nootmuskaas, piment, laurier, tomatenblokjes en tomatenpuree toe.

Roer goed door en laat op een laat pitje ongeveer een uur lekker pruttelen. Verwijder dan de kaneelstokjes en laurierbladen en laat afkoelen.

Schil in de tussentijd de aardappels en snij die in dunne plakjes (ongeveer 2 mm dik). Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak daarin de aardappelschijfjes tot ze bruin zijn aan beide kanten.

Was de aubergines, snij de topjes er af en snij in dunne plakjes. Bak ook de aubergineplakjes met een beetje olijfolie tot beide kanten mooi bruin zijn.

Maak nu de béchamelsaus: smelt de boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor en bak even kort (max een minuutje) aan. Roer dan, beetje bij beetje, de melk erdoor met een garde. Voeg steeds meer melk toe. Breng aan de kook terwijl je regelmatig roert. Kook even kort door en neem dan de pan van het vuur. Roer ongeveer drie-kwart van de parmezaanse kaas door de saus.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schep ongeveer de helft van de tomatensaus onder in de schaal. Verdeel de hoeveelheid aardappelschijfjes in tweeën en gebruik de helft om een laag aardappelschijfjes op de saus te leggen. Gebruik ook ongeveer de helft van de aubergineplakjes om daar een aubergine-laag op te leggen.

Schep de rest van de saus in de schaal en bedek dat met de rest van de aubergineplakjes en daarop de rest van de aardappelschijfjes.

Giet hier de béchamelsaus over en verdeel met de bolle kant van een lepel. Snij de feta in dunne plakjes (of verkruimel de feta) en verdeel de feta over de béchamelsaus.

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten, tot de bovenkant licht begint te kleuren.

Laat ongeveer een kwartier afkoelen voor je gaat eten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Moussaka met gehakt

Vegetarische moussaka met linzen

Gyros (van kip en vegetarische)

Kofta

Stifado (klapstuk op zijn Grieks uit de slowcooker)

Spanakopita

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Ovenschotel met pasta, aubergine en kaas

Melanzane alla parmigiana

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *