Van huis uit heb ik een liefde voor Griekenland en Grieks eten meegekregen. Als we uit eten gingen met ons gezin, dan gingen we vaak naar De Griek. En op verjaardagen maakt mijn moeder graag Griekse Moussaka, van Knorr. Laten ze dat nou uit het assortiment gehaald hebben?! Bij deze een recept voor Moussaka zónder pakje. En misschien is ‘ie nog wel lekkerder ook!
Als je op Moussaka recepten google’t (of in je Griekse kookboeken kijkt) dan verschillen de recepten die je vindt vooral in de kruiden. Sommige recepten brengen alleen op smaak met zout en peper. Sommigen gebruiken alleen kaneel, of alleen oregano. Volgens sommige recepten moet je er ook nog paprikapoeder, uipoeder, tijm, groene pepers of peterselie in doen. Sommigen doen ook nog rode wijn en/of tomatenpuree door de gehaktsaus. Of een laagje met courgette en/of wortelen er tussen. Kan allemaal. Wissel gewoon eens af en kijk wat jíj het lekkerst vind. Ik heb gekozen voor oregano, kaneel, laurier en piment, omdat ik dat het meest “Grieks” vind ruiken en smaken. 

Ingrediënten
10 aardappelen
2 aubergines
500 gram gehakt
1 ui
1 teen knoflook
1/2 theelepel piment
1 theelepel kaneel
1 eetlepel oregano
1 laurierblaadje
olijfolie
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
50 gram boter
25 gram bloem
2 1/2 dl melk
nootmuskaat
zout en peper
2 eieren
150 gram geraspte kaas

Salade
komkommer
tomaten
olijven
feta

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Schil de aardappelen en kook ze half gaar. Giet af en laat even afkoelen voor je ze in plakken snijdt.


Snijd de aubergine in plakken en bestrooi de plakken ruim met zout. Doe de aubergineplakken in een vergiet en laat minstens een kwartier staan. Op deze manier trekt het bittere vocht er uit.

Snij de ui in stukken . Verhit wat olijfolie in een wokpan en bak hierin de ui en uitgeperste knoflook. Als de ui glazig is, doe dan het gehakt erbij. Bak al roerend rul. Als het gehakt rul en gaar is, doe dan de kaneel, oregano en piment over het gehakt. Doe de tomatenblokjes en het laurierblad erbij en laat op een laag pitje lekker sudderen.

Spoel de aubergineplakken af onder de kraan. Pers elke plak even tussen je handpalmen, zodat het meeste vocht eruit is en leg op een keukenpapier. Doe dit met alle plakken en dep na afloop nog even goed met een droog keukenpapier. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin (in een aantal porties) de aubergine plakken tot ze mooi bruin zijn.

Breng de gehaktsaus op smaak met zout en peper. Het mag best een beetje aan de zoute kant zijn, want door de aardappels wordt het gerecht nog minder zout.

Nu is het tijd om de béchamelsaus te maken. Smelt de boter in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg, als de boter is gesmolten de bloem toe en roer goed door. Laat eventjes pruttelen, maar blijf roeren, en doe er dan al roerend een klein beetje melk bij. Roer tot de melk is opgenomen en doe er dan nóg een beetje melk bij. Herhaal dit tot de melk op is en je een mooie, gladde, gebonden saus hebt. Als de saus te dik is, voeg dan gewoon nog wat extra melk toe. Rasp hier wat nootmuskaat boven (ongeveer een 1/2 theelepel).
Doe er dan de eieren en de geraspte kaas door en roer goed.

 

Nu is het tijd om de ovenschaal te gaan opbouwen. Vet de ovenschaal in en doe allereerst een paar schepjes gehaktmengsel onderin de schaal. Leg daar een laag aardappelplakjes op en daarop een laag aubergine. Doe daar weer gehakt op etc. Eindig met een laag aardappelschijfjes en als laatste de béchamel-kaassaus.

Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 30-40 minuten. Zet de laatste paar minuten onder de grilstand, zodat de kaassaus mooi kleurt. Let op: wel in de gaten blijven houden, anders verbrandt het en dat is zonde!

Serveer met een lekkere Griekse salade. Ik heb zelf een grove salade van komkommer, tomaat, zwarte olijven en feta gemaakt, met oregano en olijfolie.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *