Vegetarische moussaka (met linzen)

door | 21 aug 2019 | aardappel, grieks, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, vegetarisch

Mijn moeder kwam gezellig een dagje op bezoek, vandaag. Vorige week was ze (ruim) een week op vakantie naar Engeland en daar had ze een súper leuk souvenirtje voor me gekocht: de Hamlyn All Colour Vegetarian Cookbook – over 300 superb, calorie-counted recipes for all occasions.

De recepten zien er érg lekker uit. Ik moest nog boodschappen doen, toen ze kwam, maar ik had net mijn menuplan klaar voor de komende 3 dagen. Maar daar heb ik spontaan één maaltijd uit geschrapt, zodat ik meteen iets uit mijn nieuwe kookboek kon maken. Ik koos voor deze vegetarische moussaka met linzen, in plaats van gehakt.

Na de boodschappen doen (mam ging gezellig mee) en de lunch zijn we gaan wandelen op de Ginkelse heide. De heide staat in bloei, nu, dus het is één grote, paarse vlakte. Práchtig!!!

Ingrediënten
2 aubergines
1 ui
1 blik tomatenblokjes
1 blik linzen
1 pakje aardappelschijfjes (voor-gegaard, 350 gram)
1 bol solo-knoflook (of twee tenen)
1 bouillontablet (groentebouillon)
1 eetlepel oregano
1/2 eetlepel komijn
nootmuskaat
versgemalen zout en peper
2 eieren
125 gram geitenkaas
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de linzen en de tomatenblokjes in een pannetje, samen met de komijn, oregano en wat vers-geraspte nootmuskaat. en het bouillonblok in een pannetje. Breng aan de kook en laat even zachtjes doorpruttelen.
Pel en snipper intussen de ui. Snij de aubergines in plakken en snij die plakken in kwarten. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit daarin eerst de ui aan en voeg, als de ui zacht is, de aubergine toe. Bak de auberginestukjes tot ze mooi bruin zijn geworden.


Vet een ovenschaal in met een scheut olijfolie en doe onderin het aubergine-ui-mengsel. Leg daarop de schijfjes aardappel. Giet daarover de linzen-tomatensaus.


Klop, tot slot, de geitenkaas los met de eieren en roer en nog een paar snufjes nootmuskaat en wat versgemalen peper door. Giet het geitenkaasmengsel over de ovenschotel.


Zet de moussake 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Lekker met een griekse salade van tomaat, komkommer, (gele) paprika, rode ui, feta en kalamata olijven, afgemaakt met wat oregano en olijfolie!

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *