melanzane alla parmigiana

door | 9 mrt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Mijn hartsvriendin en haar vriend kwamen eten, vandaag. En ik moet bekennen dat ik daardoor een béétje keuzestress had wat ik zou maken… Het toetje was ik vrij snel uit (chocolade-koffie-risotto met pistache, die zet ik morgen op mijn blog), maar het hoofdgerecht? Ze is vegetarisch, dus het moest natuurlijk iets zonder vlees zijn. En ze kan niet tegen prei, dus het moest zonder prei. Maar toen ik iets probeerde te bedenken zónder vlees en zónder prei, leek het wel of ik alleen maar gerechten kon bedenken waar dat wel in zat… Dat is vast net zoiets als dat je niet aan een roze olifantje mag denken… en dat je dan alleen nog maar wél aan een roze olifantje kunt denken. 
Daarnaast mocht het niet al te bewerkelijk zijn, want ik moest natuurlijk wel tijd hebben om bij te kletsen als ze er waren. Of het moest van te voren klaar te maken zijn. Het is Melanzane all Parmigiana geworden. Een heerlijke ovenschotel met aubergine, mozzarella en parmezaanse kaas. Die ik inderdaad al vantevoren klaar kon maken.  De andere opties waar ik over zat te denken waren Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten (een recept van Yotam Ottolenghi). Of risotto met groene asperges, maar die viel af omdat het toetje ook al een risotto zou zijn. Er zijn heel veel recepten voor Melanzane te vinden op internet; die van mij is een combi van deze Allerhande kookvideo en deze van van Gennaro Contaldo.

Ingrediënten
3 aubergines
3 kleine uien
2 tenen knoflook
1 grote vleestomaat
2 blikken gepelde tomaten
2 bollen mozzarella
1 stuk parmezaanse kaas (grana padano, 200 gram)
een paar takjes verse oregano (of 1 theelepel gedroogde oregano)
10 ml witte balsamico azijn
1 basilicum plantje
1 stuk oud brood
3 eetlepels bloem
peper en zout
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Begin met de tomatensaus. Pel en snipper de ui. Snij de knoflook in stukjes. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de ui en knoflook aan. Rits de oregano blaadjes van de takjes en hak even fijn. Bak de oregano even mee met de ui en de knoflook. Laat een minuut of tien zachtjes fruiten, tot de ui zacht is. Niet te hard, hoor, het mag niet aanbranden! Doe dan de tomaten uit blik bij de ui. Prik te tomaten stuk met de pollepel en roer even goed door. Laat minstens een kwartier zachtjes pruttelen.

Terwijl de tomatensaus lekker staat te pruttelen, is het tijd om met de aubergines aan de slag te gaan. Snij de kapjes van de aubergines en snij ze in plakken van iets minder dan een centimeter. Bestrooi de plakjes aubergine aan beide kanten met zout en peper en haal ze dan door de bloem.

Verhit in een koekenpan een paar eetlepels olie en bak -in porties- de plakken aubergine aan beide kanten bruin. Voor elke portie aubergine doe je opnieuw een paar eetlepels olie in de pan. Als de plakken aubergine bruin zijn, haal ze dan uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje. Herhaal dit tot alle aubergineplakken gebakken zijn.

Maak nu de tomatensaus af: giet de azijn erbij en doe er een snuf peper en zout bji. Snij ongeveer de helft van de takjes basilicum van het plantje. Snij de basilicum fijn, met steeltjes en al, en voeg die aan de saus toe. Haal de pan van het vuur.
Rasp de parmezaanse kaas op de blokrasp. En verkruimel de homp brood tot broodkruim (dat doe ik ook op de rasp). Snij de vleestomaat doormidden, verwijder de harde kern en snij de tomaat in dunne plakken.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en schep er een dun laagje tomatensaus in. Leg daar een laag aubergineplakken op, en strooi daar een dun laagje geraspte parmezaanse kaas op. Leg hierop een laag tomatenplakjes, daarop weer een laag aubergine en daarop weer een laagje kaas.

Ga door met laagjes aubergine, tomatensaus en parmezaanse kaas tot de aubergine op is. Eindig met een laagje tomatensaus en daarop parmezaanse kaas. Strooi daar een flinke laag broodkruim op. Scheur de bollen mozzarella in stukken en leg die op het broodkruim. Sprenkel nog wat olijfolie over het broodkruim.

Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 30-45 minuten tot de bovenkant mooi bruin en krokant is. Ik heb de ovenschotel ’s ochtends klaar gemaakt en al even voorgebakken, zodat ik ‘m tegen etenstijd alleen nog maar even hoefde af te bakken en we de hele middag gezellig konden bijkletsen en spelletjes doen.

Ik heb er papardelle bij gekookt.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *