Gyros (van kip én vegetarische)

door | 16 aug 2019 | avondeten, grieks, hoofdgerecht, kip, recept, vegetarisch, vlees

Omdat Edwin gisteren jarig was heb ik ’s avonds natuurlijk zijn lievelingseten gemaakt: Gyros! Ik heb zowel een versie van kippenvlees, als een vegetarische variant van jack-fruit gemaakt. Voor ’t gemak heb ik een kant&klare kruidenmix* gebruikt. Als je wilt kun je de kruiden natuurlijk ook zelf bij elkaar mengen, maar zo’n kant&klare kruidenmix is wel zo makkelijk. Op zo’n zakje staat precies voor hoeveel vlees het is en als je dat zo’n beetje aanhoudt, dan is het gegarandeerd niet te flauw, niet te gekruid, niet te zout, maar gewoon precies goed.
Die jackfruit vond ik een groot succes! Het was echt héérlijk! Het is geen vlees en je zal er ook een vleeseter niet mee voor de gek houden (maar waarom zou je dat überhaupt willen?), maar het heeft een lekkere stevige bite en smaakt gewoon heerlijk kruidig naar gyros. Ik vind dat bijzonder: dat je een typisch vleesgerecht zoals een broodje gyros kan eten, maar dan dus zónder vlees, en dat je dan het vlees écht niet mist.
Ik had al eens eerder jackfruit gemaakt, in een rendang, maar zo “droog” gebakken (dus zonder saus) vind ik het eigenlijk nóg lekkerder. Al kan dat ook komen omdat die rendang echt véél te pittig was, maar dat lag natuurlijk niet aan de jackfruit…
Het idee om er gyros mee te maken heb ik trouwens niet zelf bedacht, hoor. Dat stond als recept-idee in een foldertje van de jackfruit. Edwin vond de kipgyros ook erg lekker! En de kinderen hebben ook gesmuld! Een lekker geslaagd verjaardagsmaal, dus!

Ingrediënten
3 kip-filets (ongeveer 1 pond)
1 blik jackfruit
1 zakje gyros kruidenmix
2 x 5 pitabroodjes (liefst van die grote)
1 zak ijsbergsla
2 tomaten
1 komkommer
1 rode ui
1 bol soloknoflook (of 2 tenen knoflook)
200 ml griekse yoghurt
1 bosje bieslook
zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 240 graden.
Knip of snij de kipfilet in reepjes. Strooi de helft van de gyros kruidenmix over de kipreepjes en laat dat even intrekken.


Doe de jackfruit in een vergiet en spoel goed af onder de kraan. Laat daarna even uitlekken in het vergiet. Snij dan de stukjes in gelijke plakjes van ongeveer 0,5 cm. Doe een flinke scheut olijfolie in een mengkom en roer daar de andere helft van de gyroskruiden doorheen. Schep daar voorzichtig de jackfrui door, zodat alle stukjes bedekt zijn met de kruidenmix. Laat de jackfruit minstens 15 minuten marineren, zodat de kruiden goed kunnen intrekken.

In de tussentijd kun je de knoflooksaus maken: pers de knoflook uit boven de yoghurt, knip de bieslook in stukjes. Roer yoghurt, knoflook, bieslook goed door. Breng de saus op smaak met wat zout.
Was de tomaten en snij ze in dunne plakjes. Schil de komkommer en snij in dunne plakjes. Pel de ui en snij in dunne ringen.

Verhit twee koekenpannen met in elk een flinke scheut olie. Wacht tot de olie goed heet is, en doe dan in de ene pan de gekruide kipreepjes en in de andere pan de gemarineerde jackfruit. Draai de kipstukjes om als de onderkant gaar en bruin is. Roer de jackfruit af en toe om, zodat die aan alle kanten bruin en knapperig worden.
Bak de pitabroodjes af in de oven. Check even de verpakking van de broodjes hoe lang ze moeten. Deze moesten 3 minuten. Leg de pitabroodjes na het bakken op een stapeltje, zodat ze elkaar warm houden en niet teveel uitdrogen.

Snij een pitabroodje in en smeer met de bolle kant van een lepel wat knoflooksaus aan de binnekant van het broodje. Vul het broodje met een handje ijsbergsla, een schepje gyros (ofwel kip of jackfruit) en leg er een paar plakjes tomaat en komkommer en wat uienringen op. Schep er nog wat knoflooksaus over.

Eet smakelijk!

* De kruidenmix die ik heb gebruikt bevat zout, specerijen (peper, karwijzaad, paprika, komijn, koriander), groenten (ui, knoflook), kruiden (tijm, oregano, rozemarijn) en rijstebloem.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *