Stifado – of klapstuk op z’n Grieks uit de slowcooker

door | 23 mrt 2019 | avondeten, grieks, hoofdgerecht, recept, rijst, rund, saus, slowcooker, stoofschotel, toogoodtogo, vlees

In mijn Too Good To Go box van gisteren zat (onder andere) klapstuk. Nu denk ík bij klapstuk meteen aan hutspot. Maar ja, hutspot met klapstuk héb ik al eens op mijn blog gezet, dus wilde ik iets anders… Ik vond dit recept van Stifado van klapstuk (beef brisket), van Jamie Oliver. Nou, Grieks eten, daar houden we wel van, dus dat werd ‘m! Al heb ik de hoeveelheden wel wat aangepast, want ik had geen anderhalve kilo vlees, zoals Jamie… 
Als je nou geen slowcooker hebt, dan kun je dit natuurlijk ook gewoon in een braadpan op een heel laag pitje maken. Maar dan moet je er wel bij blijven, natuurlijk! Dat is het grote voordeel van de slowcooker. Dat je met een gerust hart wat anders kunt gaan doen. In mijn geval: op Pokémon-jacht! Want het was Pokémon Community Day, vandaag. Dat betekent dat een paar uur lang, één bijzondere Pokémon veel vaker voorkomt.
Normaal ga ik altijd samen met zoonlief naar zulke events, maar die had vandaag schoolschaaktoernooi in Arnhem. Ik heb een paar uur lekker gewandeld, in het centrum van Wageningen. Lekker een frisse neus gehaald! Na een paar uur had ik flink koude handen, maar ook drie shiny Treecko’s! 🙂

Ingrediënten
Klapstuk (350 gram)
1 blik tomatenblokjes
1 netje sjalotjes (250 gram)
2 tenen knoflook
250 ml rode wijn
1 (klein) blikje tomatenpuree
2 theelepels oregano
1/2 theelepel tijm
2 laurierbladen
1 kaneelstokje
1/4 bol nootmuskaat
1 theelepel balsamico azijn
olijfolie

Bereiding
Pel de sjalotten en de knoflook. Verhit een flinke scheut olie in een braadpan en bak de klapstuk rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en leg even opzij. Bak in dezelfde pan de (hele) sjalotten en tenen knoflook tot ze zacht worden en beginnen te kleuren. Zet het vuur uit en rasp de nootmuskaat in de pan. Blus af met de rode wijn en de tomatenblokjes. Voeg dan de tomatenpuree, oregano, tijm en balsamico-azijn toe en breng op smaak met zout en peper.

Vet de schaal van de slowcooker in en doe de inhoud van de pan in de slowcooker. Leg het stuk vlees op de tomaten-sjalotten-saus en dus enigszins onder. Doe het kaneelstokje en de laurierbladen erbij.


Doe de deksel op de slowcooker en laat leker lang (minstens 4-5 uur) pruttelen. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar (als dat niet makkelijk gaat, dan moet het vlees nog langer stoven).
Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.


Serveer met rijst en een eenvoudige salade, bijv van komkommer, tomaat, gele (mini-)paprika en oregano.
Eet smakelijk!

 

1 Reactie

  1. Marieke

    Wat een leuke site. Door een vlees pakket heb ik nu een stuk klapstuk in de vriezer liggen. Op mijn zoektocht wat daarmee te doen kwam ik op deze leuke site terecht! Ik ga hier vaker een kijkje nemen! 😀 Eerst eens starten met dit leuke originele recept voor klapstuk.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *