Vanavond is de Bergrace by Night. Bij het ophalen van mijn startnummer kreeg ik een hutspot-pakket van De Hoge Born, een zorgboerderij hier in de buurt. Vanavond eten we dus hutspot. Uit de slowcooker. Een slowcooker (ook wel “crockpot” genoemd) is een soort moderne versie van oma’s petroleum-stel. Je doet alle ingrediënten erin, zet ‘m aan, en laat ‘t lekker de hele dag heel zachtjes pruttelen. En tegen etenstijd is ‘t klaar. Als je geen slowcooker hebt, dan kun je ‘t natuurlijk ook gewoon op je gewone fornuis maken.

Wij hebben van de hutspot gesmuld! Hij was heerlijk! We hebben uiteraard een beetje bijtijds gegeten, zodat het eten gezakt is, tegen de tijd dat ik ga lopen…

Ingrediënten
5 aardappelen
3 winterpenen
3 uien
2 zoete aardappels (oranje)
1 zakje hutspotkruiden *)
300 gram klapstuk
1 bouillonblokje
1 eetlepel olie
augurken (zoet-zuur)

Bereiding
Vet de crockpot even in.

Leg de klapstuk in de schaal. Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en leg die erbij in de crockpot schaal. Doe hetzelfde met de winterpeen en de zoete aardappel. Pel de ui en snijd deze in halve ringen en leg die op de andere ingrediënten. Leg het bouillonblokje op de groenten en giet er zoveel (koud) water bij dat de groenten net onder staan (in mijn geval 1 liter). Doe de deksel op de schaal en zet de crockpot aan op de laagste stand. Laat de crockpot lekker de hele dag sudderen.
Haal de klapstuk uit de schaal en pluk het varkensvlees met twee vorken uit elkaar in draadjes. Doe het vlees weer terug in de slowcooker.

Giet de hutspot af, maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels en groenten door elkaar. Voeg nu de hutspot kruiden toe.
Als de hutspot te droog is, kun je nog wat kookvocht toevoegen. Het kookvocht (de bouillon) kun je later gebruiken om een heerlijk soep of saus mee te maken. Niet weggooien, dus!

Serveer met een zoet-zure augurk.

Eet smakelijk!

*) Je kunt de hutspot natuurlijk ook zelf kruiden met zout, peper en nootmuskaat.

 

Volg en like:
error

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial