Omdat ik vandaag niet zoveel tijd had, aten we erwtensoep uit de slowcooker. Uit mijn nieuwe, van Sinterklaas gekregen, slowcooker-kookboekje, natuurlijk.
En dus stond ik vanmorgen om zes uur al aardappels, peen, ui en knolselderij in stukjes te snijden.
Op zulke dagen is zo’n slowcooker dus echt ideaal: je hebt er verder geen omkijken meer naar! Ik de hele dag naar mijn werk en bij thuiskomst nog even ’t vlees plukken en wat afbakbroodjes afbakken en klaar is Kees!
Als je nou geen slowcooker hebt, dan kan ’t natuurlijk ook in een gewone pan op een laag pitje, hè? Moet je alleen wel af en toe even roeren.
Ingrediënten
350 gram spliterwten
1 hamschijf
1 winterpeen
2 aardappelen
2 uien
1 stuk knolselderij
1 laurierblaadje
1 liter water
1 bouillonblok (groente)
peper en zout
Bereiding
Spoel de spliterwten af en laat ze uitlekken.
Doe de erwten in de schaal van de slowcooker. Leg hier de hamschijf op.
Schil de aardappels, wortel, knolselderij en uien en sniij deze in stukjes. Leg de groenten op de hamschijf.
Verkruimel het bouillonblokje er over en giet het water erop. Roer niet meer door Leg het laurierblaadje erin.
Doe de deksel op de slowcooker, zet op stand “laag” en laat de hele dag pruttelen.
Schep het vlees uit de soep en verwijder het bot en vel. Pluk het vlees met twee vorken uit elkaar in draadjes.
Stamp de soep met een stamppot-stamper tot de juiste dikte (ik hou zelf wel van een beetje stevige soep, maar wél met nog wat stukjes groenten erin). Doe het vlees terug in de soep.
Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.
Eet smakelijk!
Staan ze ongeveer 8 uur op? Of korter, want dat is me even niet duidelijk.
Het ziet er lekker uit ik wil het snel maken!!!!
Hai! Ik heb het zelfs (ruim) tien uur op laten staan: een werkdag plus reistijd. Dat vind ik zo fijn aan de slowcooker, dat je het gewoon lekker kunt laten staan en dat het geen kwaad kan. Korter kan vast ook wel, maar ik weet niet precies hoe lang het minstens zou moeten. Dat is wel het lastige aan een slowcooker, dat je niet zo goed halverwege kunt kijken of het al goed is (of het vlees al uit elkaar valt), want elke keer dat je de deksel opent verlies je warmte en komt er weer extra tijd bij. In een gewone pan kan dat wel weer makkelijker, natuurlijk. Ik zou zeggen: gewoon ’s ochtends in de slowcooker en dan kun je er ’s avonds lekker van eten. Eet smakelijk, alvast!
Groetjes, Elleny