Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

door | 24 feb 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, rund, slowcooker, stamppot, stoofschotel, vlees

Gisteren kwam een vriend die we al (veel te) lang niet gezien hadden op bezoek. Na een kopje thee zijn we eerst gaan wandelen. Met zijn hond en de kinderen zijn we de wijk en het park rond gewandeld, terwijl hij, dochterlief en ik Ingress* speelden en zoonlief Pokémon Go. Om te voorkomen dat ik te lang met eten bezig moest zijn, als hij er was, had ik stoofvlees uit de slowcooker bedacht. Met een eenvoudige stamppot van groene groenten. De aardappelen en groenten voor de stamppot had ik al allemaal al ’s ochtends klaar gemaakt, die hoefden we alleen nog maar te koken. Omdat hij erg van port houdt, heb ik stoofvlees in port en kaneel gemaakt. 


Na het eten hebben we gezellig het Harry Potter spel (Harry Potter and the Battle of Hogwarts) gespeeld. Voor de spelletjes-liefhebbers: dat is een coöperatief deck-building spel. Dochterlief is een groot Harry Potter-fan en zij heeft dit spel voor Sinterklaas gekregen. Er zijn vier karakters: Harry Potter, Hermione Granger (Hermelien Griffel), Ron Weasley (Ron Wemel) en Neville Longbottem (Marcel Lubbermans). We hebben de toverstokken erbij gekocht en als we een kaart spelen met een toverspreuk, dan zwaaien we met onze toverstaf zoals op de kaart staat. We hebben level 1 en 2 gespeeld en in beide levels de slechteriken verslagen!
Het was súper gezellig!

Ingrediënten 
600 gram sukadelappen
100 ml port (ruby of tawny)
1 ui
4 tenen knoflook
10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 dessertlepel kaneel
1 bouillonblok (rund)
1 klont boter
olie
peper en zout

Bereiding
Bestrooi de sukadelappen aan beide kanten met peper en zout. Verhit in een koekenpan een flinke scheut olie en bak daarin de sukadelappen rondom even aan.


Vet de schaal van de slowcooker in met een beetje olie en leg daarin de sukadelappen. Doe het bakvet van het vlees erbij in de schaal.
Schil de ui en snij in kleine stukjes. Pel de knoflook tenen en snij die in dunne plakjes. Doe de ui, knoflook, het bouillonblok, de kaneel, laurierbladen, en jeneverbessen bij het vlees in de slowcooker. De jeneverbessen heb ik in een theefilter gedaan, zodat ik ze er later weer makkelijk uit kan halen.
Giet de port erover heen en giet er nog 250 ml water bij. Doe de deksel op de slowcooker en zet de slowcooker aan op stand “laag”. Laat het vlees de hele dag sudderen (ongeveer 8 uur).

Als het vlees gaar is, schep het dan uit de slowcooker. Trek het vlees met twee vorken in stukken uit elkaar. Haal de laurierbladen en de jeneverbessen uit de saus. Pureer de vleesjus met een staafmixer en doe er nog een klontje boter bij. Indien gewenst kun je de jus/saus iets indikken door er wat maizena aan toe te voegen (los een eetlepel maizena op in half kopje koud water en giet dat bij de hete jus). Doe het vlees terug in de jus.

We aten de sukadelappen met een stamppot van aardappelen, groene kool, prei en sperziebonen.

Eet smakelijk!

* Ingress is wat ze noemen een “augmented reality game”. Het is van dezelfde makers als Pokémon Go. Sterker nog: het is de voorganger van Pokémon Go. Het is (net als bij Pokémon) de bedoeling dat je -met je telefoon- bepaalde plekken bezoekt. In Pokémon om beestjes te vangen, in Ingress om die plekken te veroveren. Als je drie van die veroverde plekken aan elkaar “linkt”, dan wordt het driehoekje tussen die punten jouw team-kleur. Het is de bedoeling om een zo groot mogelijk gebied te veroveren voor jouw team. Er zijn twee teams: team groen (“Enlightenment”) en team blauw (“Resistance”). Wij zijn team groen. Op deze manier wordt een wandeling in je wijk of stad één groot spel. Maar het wordt over de hele wereld gespeeld, dus als je naar een andere stad gaat, of op reis naar een ander land, dan kun je dáár ook de omgeving verkennen aan de hand van dit spel.

 

3 Reacties

 1. Margret

  Hallo Elleny,

  Ik heb dit recept gemaakt als hoofdgerecht voor een etentje.
  Ik heb in plaats van sukadelappen runderpoulet (Blonde D’Aquitaine) gebruikt.
  Het was heerlijk! Ook de combinatie met het snijbonenstampotje was een goede keuze.
  Dank je wel voor dit heerlijke recept.

  Met vriendelijke groet Margret

  Antwoord
  • Elleny

   Wat leuk dat je dat even laat weten! Fijn om te horen dat je het heerlijk vond! Snijbonen zijn niet zo mijn ding (ik ben als kind eens flink ziek geworden nadat ik rauwe snijbonen had gegeten en sindsdien lust ik ze niet meer), maar het combineert inderdaad heerlijk met een stamppot.
   Groetjes, Elleny

   Antwoord
 2. Annet

  Dit lijkt mij heerlijk. Ook ik hou van vlees met port.
  Ik heb alleen geen slowcooker. Kan ik dit recept op dezelfde manier maken?

  Gisteren de hachee gemaakt met rode kool. Was super lekker.?

  Groetjes Annet

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *