Hutspot met witte bonen en spekjes

door | 4 feb 2019 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, stamppot, varken, vlees

Krijgen jullie ook zo’n trek in stevige stamppotten met dit gure weer? Wij aten vandaag hutspot! Ik heb al eens hutspot (met klapstuk uit de slowcooker) op mijn blog gezet en dat is één van de meest-bezochte recepten op mijn blog. Maar vandaag wilde ik iets anders. Ik was een tijdje geleden een recept tegen gekomen van hutspot met witte bonen. Maar ik heb dus geen idee meer wáár… Ik dácht in een kookboekje met Hollandse streekgerechten, maar daar kon ik het niet in vinden, dus ik moet het ergens anders gezien hebben. Gelukkig vond ik op DeKooktips een recept van hutspot met witte bonen, dat ik ongeveer in mijn hoofd had.
Ik heb een zak voorgesneden peen en uien gebruikt, want op een gewone werkdag heb ik niet zo heel veel tijd om te koken. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf snijden. 

Ingrediënten
1,5 kilo aardappelen
1 zak hutspot groenten
150 gram gerookte spekreepjes
1 pot witte bonen
1 bouillontablet (kip)
25 gram boter
scheutje kookroom
1 rookworst

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Spoel af en doe zoveel water in de pan tot ze onder staan. Verkruimel het bouillonblokje erover en doe daar de hutspot groenten op. Leg bovenop de peen en uien de rookworst. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat zachtjes 20-30 minuten doorkoken.
Bak intussen de gerookte spekreepjes in een klein stukje (ongeveer 5 gram) boter.


Giet, als de aardappelen gaar zijn, het kookvocht af (leg eerst even de worst op een bord of snijplank). Goed laten uitlekken, hoor, anders wordt je hutspot veel te nat. Doe het klontje boter bij de aardappelen en de wortelen en uien en stamp alles fijn met een pureestamper.


Giet de bonen af. Doe de bonen en de gebakken spekreepjes bij de hutspot.
Giet er, afhankelijk van hoe droog of nat de hutspot is, een klein scheutje kookroom bij. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.

Schep op een bord en leg er een stuk warme rookworst op.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *