Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

door | 1 apr 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rund, slowcooker, stoofschotel, toogoodtogo, vlees

Dit stoofvlees had ik zaterdag gemaakt. Terwijl ik met dochterlief naar Heel Wageningen Bakt was, met mijn Tapioca toetje, stond thuis de slowcooker lekker te pruttelen met Marokkaans stoofvlees. Zijn jullie ook zo dol op stoofvlees? Wij in ieder geval wel! Na stoofvlees op zijn Hollands, Italiaans, Hongaars, Pools, Iers, Frans en Grieks, vond ik een recept voor een Marokkaanse variant (op Irishbeef.nl). Het was héérlijk! Weer heel anders dan die andere stoofschotels! Ik heb er een Marokkaanse groenteschotel bij gemaakt.
Het was wel veel teveel voor 4 personen. Maar dat kwam goed uit. Wat er over was, zowel van het vlees als de groenten en de couscous, heb ik in de koelkast gezet. En daar konden we vanavond nog een keer van eten.

Ingrediënten
1 kilo riblappen
2 uien
375 gram gewelde pruimen (zonder pit)
15 gram koriander
25 gram boter
1 stukje gemberwortel van 3 cm
2 eetlepels honing
2 rundvleesbouillontabletten
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel saffraandraden
rasp van 1 sinaasappel
olijfolie
zout en peper
couscous

Bereiding
Knip of snij het vlees in blokjes van ongeveer 3 cm.
Pel de ui en snij in grove stukken. Schil de gember en snij in plakjes. Doe de koriander, samen met de ui en de gember in een keukenmachine. Maal fijn tot  een dikke “puree”.

Doe de boter met een scheut olijfolie in een braadapen en doe, als de boter gesmolten is het ui-koriandermengsel en de kaneel in de pan en bak dit al roerend een paar minuten aan.Doe dan het vlees erbij, roer goed door en bak tot het vlees rondom dichtgeschroeid is.
Giet een liter kokend water bij het vlees. Doe de bouillontabletten erbij, net als de saffraan, de helft van de pruimen en de sinaasappelrasp. Roer goed om. Het vlees moet onder staan.


Vanaf hier kun je kiezen of je het gerecht verder maakt in de braadpan, of dat je het in een slowcooker maakt. Als je het in een braadpan maakt, zet de pan dan op het laagste pitje dat je hebt (als je het hebt op een vlamverdeler). Zelf heb ik gekozen voor de slowcooker. Laat het zover afkoelen tot het niet al te heet meer is en doe het dan over in de schaal van de slowcooker. Zet de slowcooker op de laagste stand en laat het vlees zachtjes lekker lang sudderen. Minstens twee uur, maar langer is beter! Roer, als het vlees lekker zacht is geworden, de overige pruimen en de honing erdoor.
Bereid de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking (gewoon wellen in afgepast water).

Schep wat couscous op een bord en schep het Marokkaanse rundvlees met pruimen erover.
Ik heb het geserveerd met Marokkaanse groenteschotel.

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. Kitty

  Als je het in de slowcooker maakt, moet er echt veel minder vocht bij.

  Antwoord
  • Elleny

   De stoof dikt in de slowcooker inderdaad niet in. Zelf vond ik ‘m erg lekker, zo, maar als je liever een minder vochtige stoofpot hebt, dan kun je minder vocht toevoegen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *