Ierse runderstoofschotel met Guinness

door | 20 jan 2019 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, rund, slowcooker, stoofschotel, vlees

Omdat ik nu bij mijn moeder ben om haar te helpen met de verhuizing, bij deze een “ingeblikte” maaltijd: een gerecht dat ik al eerder heb gemaakt maar nog niet op mijn blog had gezet. Het begint hier aardig kaal te worden, nu de gordijnen zijn ingepakt. En we zitten al flink tussen de dozen, maar er begint wel aardig schot in te komen, in het inpakken. Dat is fijn! Vanavond hebben we bij mijn broer en schoonzus gegeten.
Deze stoofschotel, een Ierse “Beef and Guinness stew”, hebben we vorige week gegeten. Met koud weer krijg ik altijd ontzéttend trek in stoofschotel. Héérlijk, vind ik dat, zo’n gerecht dat de hele dag zachtjes staat te pruttelen. En het gaat zo heerlijk ruiken in huis. Ik heb deze stoofschotel in de slowcooker (crockpot) gemaakt. Maar in plaats van alles gewoon zo bij elkaar in de crockpot te doen, heb ik het vlees van te voren even aangebraden. Daar wordt het echt lekkerder van!

Ingrediënten
800 gram ierse runderlappen
1 flesje Guinness
3 winterpenen
2 stengels bleekselderij
3 uien
3 tenen knoflook
2 blikjes tomatenpuree
75 gram roomboter
200 gram (zuurkool)spek
2 eetlepels bloem
2 bouillontabletten (kip)
een paar takjes tijm
3 laurierblaadjes

voor de aardappelpuree
1 kilo kruimige aardappels
100 ml melk
zout en peper
50 gram roomboter

Bereiding
Schil de wortelen en snij in plakken van ongeveer een centimeter. Snij de grootste plakken doormidden. Snij de stengels bleekselderij in stukken van ongeveer 1 1/2 centimeter.
Pel en snipper de ui. Snij het spek in dikke plakken en snij deze plakken verder tot reepjes.

Knip de runderlappen in stukken. Doe de stukken vlees met de bloem in een plastic zak en hussel tot alle stukken vlees bedekt zijn met een laagje bloem.


Verhit de helft van de boter in een koekenpan. Braad daarin ongeveer de helft van het rundvlees aan tot de stukken vlees rondom bruin zijn. Haal het vlees uit de pan, doe er een beetje boter bij en bak de rest van het vlees aan. Als dat rondom bruin is, haal dat dan ook uit de pan. Bak dan in diezelfde pan de ui en het spek aan. Pers hier de knoflook in uit en bak even lekker mee.


Doe, als het vlees is afgekoeld, alle bij elkaar in de slowcooker: aangebraden rundvlees, gebakken uien met spek, wortelen en bleekselderij, tomatenpuree, en de takjes tijm en laurierblaadjes. Giet hier de Guiness bij. Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 1/2 liter water toe. Roer alles goed door. Doe de deksel op de schaal en laat de slowcooker op “laag” minstens 5 uur pruttelen.

Tegen de tijd dat het vlees klaar is, kun je de aardappelpuree gaan maken. Schil de aardappelen en snij ze in stukken die ongeveer even groot zijn. Kook de aardappelen met zout gaar. Giet af en laat even een beetje uitstomen. Verwarm intussen de melk in een pannetje of in de magentron. Niet koken, gewoon even opwarmen.
Doe de boter bij de aardappelen en stamp ze fijn met een pureestamper. Giet dan de warme melk erij en stamp dat er goed door. Breng indien nodig verder op smaak met zout en/of peper.

Schep een flinke schep aardappelpuree op en daarnaast een schep runderstoof.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *