Runderlappen op zijn Italiaans

door | 1 mrt 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, pasta, recept, rund, saus, stoofschotel, vlees

Met Ierse runderlappen uit mijn Too Good To Go box maakte ik een overheerlijke Italiaanse vleessaus. Záááálig! Ik hoop niet dat jullie mijn Too Good To Go blogjes al zat zijn? Ik ben er namelijk echt hartstikke enthousiast over! Stel je voor dat al dat lekkere eten weggegooid zou zijn? Dat is toch zonde? Ik heb daar eigenlijk nooit bij stil gestaan, dat winkels zó veel weg gooien. Jullie wel? Het eten dat je in zo’n Too Good To Go box meekrijgt is natuurlijk óp of vlak voor de houdbaarheidsdatum. Er zit natuurlijk wel een enorm verschil tussen “tenminste houdbaar tot” en “te gebruiken tot”. Dat laatste (TGT) staat op bederfelijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en voorgesneden groenten. Na de TGT-datum kunnen er bacteriën in groeien en zou je er ziek van kunnen worden. In zo’n geval is het dus verstandig om het dezelfde dag nog te eten. Al denk ik -eerlijk gezegd- dat die ene dag (wij eten het vaak de dag ná de TGT-datum) ook nog wel kan. Als het nog goed ruikt en de kat het nog eet, dan durf ik het nog wel te eten…
Naast het tegengaan van voedselverspilling, vind ik vooral het verrassings-element geweldig! Dat het elke keer weer een verrassing is wat we krijgen en wat ik er mee zou kunnen maken…

Ingrediënten
600 gram magere Ierse runderlappen
2 uien
2 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook
2 blikken tomatenblokjes (2 x 400 gram)
1 blikje tomatenpuree
200 ml rode wijn
100 gram pancetta (of doorregen spek)
Verse Italiaanse kruiden (salie, tijm, rozemarijn, oregano)
1/2 theelepel Siciliaanse kruiden (of gedroogde chilipepers)
1 bouillontablet (rund)
1 pak tagliatelle
1 stukje parmezaanse kaas
olijfolie

Bereiding
Knip de runderlappen in kleine stukken. Pel de ui en snij in stukken. Snij de stengels bleekselderij in kleine stukjes. Snij de knoflook in plakjes.

Verhit een scheut olie in een braadpan en bak daarin, al roerend, de ui, knoflook, bleekselderij en pancetta. Voeg na een paar minuten het rundvlees toe en bak al roerend tot het vlees dicht geschroeid is. Doe dan de tomatenblokjes, tomatenpuree en de wijn toe.


Doe de Italiaanse kruiden in een theefilter (of thee-ei) en doe die in de pan erbij. Voeg tot slot het bouillonblokje, de Siciliaanse kruiden en de tomatenpuree toe.

Doe de deksel op de pan en laat anderhalf tot twee uur pruttelen. Als de saus teveel indikt, doe er dan een beetje water bij. Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Rasp de parmezaanse kaas. Kook de tagliatelle gaar in een pan met ruim kokend water (met zout). Giet de pasta af en spoel af onder koud stromend water. Schep wat tagliatelle op, schep de saus er over heen en strooi er wat geraspte parmezaanse kaas over heen.

Eet smakelijk!

De inspiratie voor dit recept heb ik opgedaan op irishbeef.nl 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *