Tataaaaa Tapioca!

door | 30 mrt 2019 | nagerecht, recept, vegetarisch, zoet

Vandaag deed ik mee aan Heel Wageningen Bakt – de toetjes editie. Dat was een initiatief vanuit Happietaria Wageningen: een pop-up restaurant waarmee geld wordt ingezameld voor een goed doel. In dit geval kindslaven bevrijden uit de vis-industrie in Ghana. De jury bestond uit Kim en Ine van Heel Holland Bakt en Miranda van het Taartenlab in Wageningen. Ik vond het best wel spannend. Niet alleen dat mijn toetje beoordeeld zou worden door een jury. Maar vooral of de bezoekers mijn toetje zouden kiezen en of ze het wel lekker zouden vinden… Dat zou natuurlijk wel een beetje pijnlijk zijn, als ze het na één hap zouden laten staan… Maar dat is gelukkig niet gebeurd.

Van de twintig deelnemers werd ik tweede met mijn “Tataaaa Tapioca!” toetje. En daar ben ik best wel trots op!
Hierboven sta ik te vertellen wat er allemaal in mijn toetje zat.

Vantevoren moesten we ook een stukje schrijven, over onszelf en ons toetje:
Mijn naam is Elleny Balder. Ik ben 45 jaar, getrouwd met Edwin, moeder van Lone (16) en Free (11).
Mijn toetje heet “Tataaaaaa: Tapioca!” en het magische ingrediënt is -uiteraard- Tapioca! Als je tapioca parels kookt, dan worden het doorzichtige bolletjes. Die vind ik er heel leuk uit zien en ik vind het mondgevoel heel grappig.

Toen ik enthousiast over Tapioca aan mijn moeder (82) vertelde, trok ze een vies gezicht: als kind in de oorlog kreeg ze pap van tapioca en water: “net snot”. Maar ja, in de oorlog gold: eten is eten… Gelukkig vond ze het op deze manier, met kokos en ananas, wél te eten.
Als er gasten blijven eten, dan maak ik graag deze pudding. Omdat het vegan, zuivel- en glutenvrij is, is het geschikt voor bijna iedereen! En je kunt het prima een dag van tevoren voorbereiden, zodat je niet te lang in de keuken hoeft te staan als de gasten er zijn.

Ingrediënten: Tapioca, kokosmelk, suiker, geraspte kokos, ananas, ananassap
Allergenen: Bevat geen glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk/lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet of lupine. Dit toetje is wel gemaakt in een omgeving waar deze allergenen aanwezig kunnen zijn.

Ingrediënten
200 gram tapioca parels (klein)
1,5 liter kokosmelk *
750 ml ananassap **
200 gram suiker
50 gram geraspte kokos
2 ananassen (1 ongeschild, 1 schoon gemaakt) ***

Bereiding
Het toetje bestaat uit verschillende lagen: eerst een laag ananas-tapioca pudding, dan een laag kokos-tapiocapudding, dan een laagje geroosterde geraspte kokos en tot slot een ovengedroogde ananasbloem. Ik heb het verspreid over twee dagen gemaakt: de ananaspudding en de ananasbloemen op vrijdagavond. De rest op zaterdagochtend.

Begin met het maken van de ananasbloemen, dat is het meeste werk en het drogen duurt vrij lang.
Verwarm de oven voor op 110 graden. Snijd het topje, met de bladeren, en de onderkant van de ananas af. Snij daarna de schil van de ananas af.

Verwijder met een scherp mesje alle “pitten”, net zoals je de pitten van een aardappel weg zou snijden. Snij maar ruim om de pitten heen. Je houdt een ananas over met veel butsen, maar dat is juist de bedoeling.
Snij nu de ananas in zo dun mogelijke plakken. Het geeft niet als sommige plakken mislukken (te dik, of een halve plak), want je hebt uiteindelijk maar 12 goede plakken nodig. Kies de mooiste plakken uit en bewaar de overige plakken in een afsluitbaar bakje (die eet je later op).


Leg een velletje bakpapier op je grootste bakplaat. Dep de ananasplakken droog en leg ze op de bakplaat. Zet in de oven en laat daar rustig drogen. Check na een uur regelmatig hoe het met de ananas gaat. De plakken moeten goed droog worden, maar uiteraard niet te donker worden.Het hart van de ananas wordt een beetje bol, zodat het op het hartje van een bloem gaat lijken!

Als de plakken droog genoeg zijn, haal ze dan uit de oven en leg ze, als ze nog warm zijn, in een cupcake-blik. Hierdoor krijgen ze een beetje een holle vorm. Laat de ananasbloemen een nachtje drogen.

Nu is het tijd om de ananas-tapioca pudding te maken.
Doe de 750 ml ananassap samen met 50 gram suiker en 50 gram tapioca in een pan. Laat de tapioca 5-10 minuten in het sap weken. Snijd in die tijd de schoongemaakte ananas in kleine blokjes en voeg die aan de pan toe.  Breng het ananas-tapioca-mengsel al roerend aan de kook. Je zult merken dat de bolletjes wat groter en doorzichtig worden en dat het iets dikker wordt.  Als het kookt, zet dan laag, blijf roeren en laat een minuut of vijf doorkoken, tot zo goed als alle bolletjes volledig doorzichtig zijn geworden. Haal de pan van het vuur en laat onder af en toe roeren een beetje afkoelen, tot het niet meer heet, maar nog wel enigszins vloeibaar is. Schenk de pudding dan in de glaasjes. Ik heb dat met behulp van een maatkan met een schenktuit gedaan. Want direct uit de pan in de glaasjes gieten zou vast een kledderboel worden. Laat nog wat verder afkoelen en zet dan minstens twee uur (maar nog beter: een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.

Als de ananas-pudding goed opgestijfd is, is het tijd om de kokos-tapioca-pudding te gaan maken. Haal eerst de glaasjes met de ananaspudding uit de koelkast, zodat ze een beetje op kamtertemperatuur kunnen komen en het temperatuurverschil dadelijk niet te groot is.


Doe de 1,5 liter kokosmelk samen met 150 gram suiker en 150 gram tapioca in een pan. Laat de tapioca 5-10 minuten in de kokosmelk weken. Breng het kokosmelk-tapioca-mengsel al roerend aan de kook. Zet dan laag laat onder voortdurend roeren een minuut of vijf zachtjes doorkoken. De pudding zal iets dikker worden, ongeveer yoghurt-dikte. Haal de pan van het vuur en laat onder af en toe roeren een beetje afkoelen, tot het niet meer heet, maar nog wel enigszins vloeibaar is. Schenk de pudding dan voorzichtig óp de ananaspudding in de glaasjes. Laat nog wat verder afkoelen en zet dan minstens twee uur in de koelkast om op te stijven.

Rooster de kokosrasp in een droge koekenpan tot het goudbruin en geurig is. Schud regelmatig om. Pas op dat het niet aanbrandt, hoor, dan is het niet meer lekker.

Tijd om het toetje te versieren! Haal de glaasjes uit de koelkast. Schep in elk glaasje een eetlepel geroosterde kokosrasp en verdeel het over de kokospudding. Leg in elk glaasje één ananasbloem op de kokosrasp.

Tataaaaaa tapioca!
Eet smakelijk!


De ananas die hier achter het dienblad staat is een “extra” ananas, ter decoratie (het oog wil ook wat), en dat is dus niet de ongeschilde ananas uit het ingrediënten-lijstje.

* kokosmelk: probeer kokosmelk te vinden met zo min mogelijk toevoegingen. Ik heb kokosmelk gebruikt met alleen kokosmelk en emulgator. Nadeel is wel dat het dan na het openen niet zo lang meer houdbaar is.
** ananassap: ik heb sap van alleen ananas gebruikt. Er was één merk te vinden in de supermarkt waar geen andere vruchten door zaten. Maar als je dat niet kunt vinden, of je vindt die tropische vruchtenmix juist erg lekker: neem dan die gewoon.
*** ananas: voor de ananas-bloemen heb je écht een gewone, ongeschilde ananas nodig, inclusief hart en pitten. Voor de ananas-pudding heb ik een schoongemaakte gekocht bij de groentenboer: wel zo makkelijk. Je zóu ook ananas uit blik kunnen gebruiken, maar als het even kan: gebruik verse. Die heeft veel meer bite en is gewoon veel lekkerder. Als je wél ananas uit blik gebruikt, dan zou ik wel wat minder suiker toevoegen.

Als je meer wilt lezen/zien over Happietaria en Heel Wageningen Bakt: hier vind je een stukje op de site van De Gelderlander en een video-reportage van Veluwezoom in Beeld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *