Ik heb héérlijk gekokkereld, vandaag. Met de magere Ierse runderlappen uit mijn Too Good To Go pakket van gisteren heb ik Hongaarse Goulash gemaakt (aan de hand van dít “Pörkölt” recept).
Ik had nog geen Karwijzaad in mijn (toch best wel uitgebreide) kruidencollectie, en ook geen Majoraan, dus die heb ik vandaag gekocht. En wat is dat leuk, zeg, dat het zo heerlijk ánders ruikt als het eten dan op staat! Zeker met zo’n stoof-gerecht, dat lekker lang op staat. Héérlijk, zeg! De Goulash was echt zálig. Zéker voor herhaling vatbaar.

Dochterlief heeft een nieuwe foto van mij gemaakt voor op mijn home-pagina. In mijn keuken. En ik vind ‘m best wel leuk gelukt, eigenlijk. Gewoon zoals ik ben…

Ingrediënten
600 gram magere Ierse runderlappen
3 paprika’s
250 gram spek
11 kleine uien (of 4 grote)
6 tenen knoflook
5 tomaten
1 blikje tomatenpuree
50 gram boter
250 ml rode wijn
5 tomaten
2 eetlepels paprikapoeder
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel majoraan
1 theelepel oregano
1 bouilonblok (rund)
rijst (maar kan ook met macaroni of aardappelen)

Bereiding
Snij de runderlappen in blokjes. Snij (of knip) het spek in reepjes. Schil de ui en snij de ui in ringen. Snij de knoflooktenen in plakjes/stukjes.


Verhit een braadpan met het klontje boter. Bak daarin de spekreepjes. Schep de spekreepjes uit de pan en bak in het bakvet de ui, knoflook en paprikapoeder. Doe na een paar minuten de tomatenpuree erbij en bak een paar minuutjes aan.

Doe de blokjes rundvlees erbij en roer goed om. Bak het vlees rondom aan. Giet dan voorzichtig, scheutje voor scheutje de rode wijn erbij. Wacht steeds tot de wijn kookt tot je het volgende scheutje erbij giet. Zorg dat je niet in één keer een hele plens koude wijn bij je hete vlees giet: daar schrikt het vlees van en daar wordt het taai van.
Snij de harde kern uit de tomaten en snij de rest van de tomaten in kleine blokjes. Voeg dit aan de stoofpot toe. Roer goed door en laat een paar uur stoven op een laag pitje, met de deksel op de pan.

Na een paar uur, snij je de paprika’s in kleine blokjes. Doe de paprika-blokjes, de spekreepjes en de bouillontablet in de pan. Roer goed door en laat ongeveer nog een half uur pruttelen, tot de paprika lekker zacht is geworden.
Kook intussen de rijst gaar, volgens de aanwijzing op de verpakking.

Schep wat rijst op en schep daar wat Goulash over.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *