Ovenschotel met pasta, aubergine en kaas

door | 11 jun 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Hebben jullie ook een fijn Pinksterweekend gehad? Nou, wij ook! We hebben flink geschoven in huis. Op zondag hebben we in de woonkamer een extra werkplek gemaakt, zodat Lone en ik niet meer met onze laptop aan de eettafel hoeven te zitten (en dus elke keer alles aan de kant moeten doen om aan tafel te kunnen). En op maandag heb ik met Free zijn kamer veranderd: hij wilde zijn bed toch liever aan de andere kant van zijn slaapkamer. ’s Middags ben ik met de kinderen naar een trampolinepark geweest. Ze hebben een uurtje lekker gesprongen en gestuiterd, terwijl ik lekker een audioboek zat te luisteren.
Ik was bijna vergeten dat ’t maandag was… Gelukkig dacht Lone er zelf nog op tijd aan dat ze ’s avonds gewoon tapdance had. Het eten was nog niet klaar voor ze weg moest, maar dat hebben we meestal op maandag: dan eet ze van te voren even wat lichts en kan ze bij thuiskomst na-eten. Toen ze thuiskwam stond dus deze súper lekkere ovenschotel op haar te wachten. En nadat ze had gegeten was er nog wat over, en dat heeft ze vandaag mee naar school, voor tussendemiddag.
Even de credits: dit recept heb ik (uiteraard) niet zelf bedacht; ik heb het uit De Dikke Vegetariër.

Ingrediënten
225 gram pasta (zelf heb ik “Cavatelli” gebruikt, een soort opgerolde schelpjes)
2 aubergines
1 rode ui
1 teen knoflook
1 blik tomatenblokjes
2 eetlepels bloem
2 eetlepels paneermeel
2 + 2 eetlepels boter (ongeveer 2 * 30 gram)
200 gram geraspte kaas
2 eieren
400 ml melk
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
1/2 theelepel chilipoeder
olijfolie
zout & peper
nootmuskaat

Bereiding
Was de aubergines en snij ze in blokjes. Verhit een scheutje olie in een wok- of braadpan en bak daarin de aubergineblokjes met wat zout en peper, tot ze rondom bruin en zacht zijn. Regelmatig omroeren. Pel en snipper de ui en snij de knoflook in kleine stukjes. Haal de aubergine even uit de pan en zet even apart.

Doe een beetje extra olie in de pan en fruit hierin op een laag pitje de ui en de knoflook aan. Als de ui zacht is, doe dan de kaneel, kruidnagel en chilipoeder erbij en fruit even kort mee. Doe dan de tomatenblokjes erbij en laat een minuutje of tien pruttelen. Doe dan de aubergine er weer bij. Breng op smaak met zout en peper en roer goed door. Breng opnieuw aan de kook en zet daarna van het vuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking, in ruim kokend, gezouten water. Giet de pasta af als hij gaar is en doe er een klontje boter (ongeveer de helft) bij en het paneermeel en roer goed door.
Verhit een pan op matig vuur en smelt daarin de andere helft van de boter. Strooi hier de twee eetlepels bloem over en roer goed door. Giet er al roerend, scheutje voor scheutje, de melk bij. Roer met een garde tot je een mooie gladde saus hebt. Strooi er zout en peper en (versgemalen!) nootmuskaat over. Doe dan de helft van de geraspte kaas erbij. Roer door tot de kaas gesmolten is.


Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en doe de pasta in de ovenschaal. Verdeel de aubergine-tomatensaus over de pasta. Giet daar de kaassaus over. Rasp er nog wat nootmuskaat over en strooi er tot slot de andere helft van de geraspte kaas over.


Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer een half uur tot de kaas gesmolten en mooi goud-bruin is.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *