Rösti met umaburger en sla

door | 29 jun 2020 | aardappel, AVG, avondeten, burger, hoofdgerecht, recept, rund, salade, vlees

Umameats, hebben jullie daar al eens van gehoord? Nee, ik ook niet, tot afgelopen zaterdag. Bij de aardappelberg waar ik een tas aardappelen heb gehaald, zaterdag, was ook een standje van Umameats. Via de Too Good To Go app heb ik ook een portie diepgevroren umameats hamburgers (“Umaburgers”) besteld. Die Umaburgers zijn bedacht door een Wagenings bedrijfje en worden gemaakt van het vlees van zogenaamde dubbeldoelkoeien en verrijkt met zeewier. Door de lockdown zijn er ook veel UmaBurgers over en die werden via Too Good To Go aangeboden. Nou, dat wilde ik proberen, natuurlijk! De naam “umameats” komt van umami, wat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent in het Japans. Umami is naast zout, zoet, zuur en bitter een vijfde basissmaak en komt van nature voor in zeewier. Het versterkt zoute en zoete smaken. In eerste instantie was ik van plan om bij de friet (van de aardappelen van de aardappelberg) een hamburger te bakken, maar die frietjes vond ik al een maal op zich. En dus bedacht ik voor vanavond een AVG’tje, met rösti (van de aardappelberg-aardappelen), een umameat hamburger en sla. Ik vond het eerlijk gezegd wel heel spannend: een hamburger met zeewier. Wat nou als het heel erg naar zeewier of vis zou smaken? Ik moet bekennen dat ik voor de zekerheid een paar gewone rundvlees hamburgers in huis had gehaald, voor als we het niet lekker zouden vinden. Maar die plan-B hamburgers liggen gewoon nog in de koelkast, want ze waren héérlijk. Ik heb ze door-en-door gebakken en ze waren, zoals de folder die ik er bij kreeg al belooft, nog steeds heerlijk sappig! Zowel manlief als zoonlief vonden het ook heerlijk! Voor Lone had ik natuurlijk een vegetarische burger. Ik heb nog drie umaburgers in de vriezer liggen en daar ga ik tzt -denk ik- broodjes hamburger mee maken.
De rösti was trouwens ook onwijs lekker! Als je -net als ik- kleine rösti-pannenkoekjes maakt, dan kun je gewoon onderstaand recept volgen. Als je één grote röstipannenkoek maakt, dan moet je de aardappel en ui na het bestrooien met zout uit laten lekken, zodat je het overtollige vocht kwijt raakt.

Ingrediënten
1 kilo frietaardappelen
3-4 uien
4 eieren
3 umameats hamburgers + 1 vegetarische hamburger
1 krop sla
2 tomaten
1 komkommer
yoghurtdressing
olijfolie
2 klontjes boter
zout, peper

Bereiding
Kook de eieren tot ze hard zijn. Laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel de eieren en snij ze met een ei-snijder in plakjes.

Schil de aardappelen en spoel ze even af. Rasp de aardappelen met de keukenmachine in sliertjes. Pel de uien en rasp die ook met de keukenmachine. Doe de geraspte groenten in een mengkom en strooi er royaal zout en peper over. Klop de overige drie eieren los en roer daar de geraspte aardappelen en uien door.

Verhit een scheutje olie in een kleine koekenpan. Doe een schep aardappelmengsel in de pan en druk een beetje plat. Bak de rösti bruin aan de onderkant. Draai de rosti om met een spatel en bak ook de andere kant bruin. Voeg nog een drupje olie in de pan toe, zodat deze kant ook lekker bruin wordt. Als de rosti bruin en gaar is, laat ‘m dan op een bord glijden. Bak de andere rosti’s op dezelfde manier. Gebruik eventueel een tweede kleine koekenpan om de rosti’s sneller te kunnen bakken. En laat -indien nodig- het aardappel-ui mengsel even uitlekken voordat je het in de koekenpan schept.

Vul de gootsteen (of een afwasteiltje) met koud water en pluk de slabladen van de krop. Spoel ze in het water goed af en scheur de grote bladen in kleinere stukken. Droog de sla bij voorkeur met een sla-centrifuge, laat anders goed uitlekken. Doe de sla in een schaal en giet de sladressing erover. Hussel goed door, zodat alle slablaadjes bedekt zijn met een dun laagje dressing. Schil de komkommer en snij in dunne plakjes. Was de tomaten en snij die in partjes. Leg de komkommerplakjes en tomaatpartjes op de sla.

En verhit een scheutje olie en een klontje boter in een grote koekenpan. Bak hierin de uma-hamburgers aan beide kanten bruin. Verhit een scheutje olijfolie in een andere koekenpan (ik heb de vega burger in de tweede rosti-koekenpan gebakken) en bak daarin de vega hamburger gaar.

Eet smakelijk!

NB1: Even voor de duidelijkheid: misschien denken jullie dat dit een gesponsord blogje is, omdat ik zo enthousiast ben, maar dat is niet het geval. Ik heb gewoon netjes betaald voor mijn umaburgers! Maar ze waren écht gewoon heel erg lekker! En dan gun in zo’n start-up wel een beetje extra reclame.

NB2: De lichte ondergrond van het eindresultaat is een try-out. Wat vinden jullie er van, van die witte ondergrond? Doen? Of voortaan gewoon weer mijn donkere aanrecht als ondergrond? Of een beetje afwisselen?

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Aardappel-courgette rösti met zalm en creme fraiche

Schnitzels en snijbonen

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Patate Carne Verdura (aardappels, vlees en groenten op z’n Italiaans)

Bloemkoolgratin, krokante krieltjes en rollade

Knolraap met honing en hazelnoten

Bloemkool met saucijsjes en groentesaus

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Varkenshaas à la Huub

Burger met asperges, brie en ei

Zelfgemaakte hamburgers

Burger met spek en appel

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *