Zelfgemaakte friet

door | 28 jun 2020 | aardappel, avondeten, bijgerecht, kids, lunch, recept, tussendoortje, vegan, vegetarisch

Er zijn heel veel friet-aardappelen over. Dat komt doordat er veel festivals zijn geannuleerd, veel horeca een tijdlang gesloten was en export is weggevallen door de Corona-crisis. Die frietaardappelen worden nu als veevoer gebruikt, of voor biogas of ze worden gewoon weggegooid. Dat is natuurlijk zonde. En de boeren krijgen er niet eens de kostprijs voor.

Daarom werden er gisteren door heel Nederland aardappelbergen gestort, waar je een tas vol met frietaardappelen mocht komen scheppen. Via de Too Good To Go app kon je je inschrijven en wordt er een donatie aan de boeren gedaan. Ik heb een halve shopper vol geraapt. Had op zich nog wel meer gemogen, maar we moeten ze natuurlijk wel kunnen opeten voor ze gaan spruiten. En ik moest de tas ook nog kunnen sjouwen, natuurlijk. Vandaag heb ik er friet mee gemaakt. Échte zelfgemaakte friet! Ze waren súper heerlijk! Het is even wat werk, maar dan héb je ook wat…

Ingrediënten
4 grote frietaardappelen (of ongeveer 1 kilo andere kruimige aardappelen)
1 1/2 liter zonnebloemolie
zout

Bereiding
Borstel onder de kraan de aardappelen schoon. Schil de aardappelen en snij pitten en lelijke plekjes weg.

Snij de aardappelen in plakken van ongeveer één cm dik en snij die plakken vervolgens in repen.

Verhit de olie tot 150-170 graden. Bak de friet in kleine porties tegelijk voor.

Als de frieten gaan drijven en licht beginnen te kleuren, dan zijn ze voldoende voorgebakken. Schep ze uit de olie en laat uitdruipen op een rooster of keukenpapier. Bak de rest van de friet ook voor.

Verhit dan de olie tot 180 graden en bak de friet in kleine porties af tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Zorg er voordat je een nieuwe portie in de olie doet steeds voor dat de olie weer op de juiste temperatuur is.

Schep de friet uit het vet en laat even uitdruipen op keukenpapier. Doe dan in een kom en strooi er wat zout over. Hussel goed door.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Aardappel-courgette rösti met zalm en creme fraiche

Jacket potatoes

Krokante gestampte aardappelen uit de oven, kaasburger en spinazie

Aardappeltaart met spek en gerookte Scamorza kaas

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Zelfgemaakte vissticks en ovenfrietjes

Aardappeltaart met tijm

Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *