Zelfgemaakte vissticks en ovenfrietjes

door | 19 apr 2019 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, vis

Vandaag aten we de “fish fingers and chips butty” van Gordon Ramsay. Bij nader inzien had de buurtsuper toch wel koolvis. Kón ook bijna niet anders, hè? Het lag alleen niet bij de andere vis in de vriezer, maar in de vrieskist tussen de ijsklontjes en de ijsjes. Maar toen ik ze daar vandaag tegenkwam had ik inmiddels al koolvis bij een andere supermarkt gekocht.
Die koolvis-filet, hè, die zag er niet helemaal uit zoals ik verwachtte. Het waren gewoon “blokjes”, perfect rechthoekige blokjes, ongeveer zo groot als een schuursponsje. En Gordon rolt de vis tussen zijn handen, en toen werden ze bij hem rond. Maar dat lukte bij mij niet. Nou ja, ik kon ze wel tussen mijn handen rollen, maar toen werd het nogal een papperige, kleffe boel. Dus daar ben ik maar mee gestopt. Dan maar vierkant. Ik denk dat ’t er aan ligt dat ik diepvries-vis gebruikte en hij ongetwijfeld verse vis…
Volgende stap: paneren! Dat vind ik op zijn zachtst gezegd nogal een *piep*werkje. Tegen de tijd dat ik klaar ben met paneren zien mijn vingers er uit als kroketten met tien lagen bloem, ei en paneermeel. Om nog maar te zwijgen over hoe ze aanvoelen… Nope, paneren is niet mijn ding… Maar als ik mijn handen dan weer gewassen heb, en ik proef het eindresultaat, dan vind ik het toch wel weer de moeite waard.
Dit was voorlopig weer even mijn laatste visgerecht: dochterlief komt vanavond weer thuis van haar buitenlandse reis met school.

Ingrediënten
4 x 100 gram koolvis
1 zakje viskruiden (met o.a. dille en peterselie)
4 eetlepels bloem
2 eieren
100 gram paneermeel
olijfolie
50 gram boter
8 aardappelen
paprikapoeder (2 eetlepels)
zout en peper
witte broodjes
tomaten ketchup

Bereiding
Laat de koolvis ontdooien.
Verwarm de oven voor op 220 graden.


Schil de aardappelen en snij in repen (dus eerst in plakken en daarna in repen), zodat je een soort dikke frieten krijgt. Zet in ruim water op en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken en giet dan af door een vergiet. Doe over in een schaal en strooi er zout en peper en paprikapoeder over. Schud steeds goed om.Bekleed een bakplaat met bakpapier en giet daar een flinke scheut olijfolie op. Doe daar de gekruide aardappelrepen op. Bak de ovenfrietjes ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.


Dep de stukken vis droog met een keukenpapiertje. Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een diep bord en de paneermeel in een ander diep bord.
Snij de vis in repen (ongeveer drie repen uit zo’n “blokje”). Bestrooi de repen vis met peper en zout en de viskruiden. Wrijf de kruiden een beetje in. Haal de repen vis, één voor één, eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en daarna door de paneermeel. Herhaal dit tot alle vis gepaneerd is.


Verhit een scheut olie in een koekenpan. Bak hierin de vis-sticks aan alle kanten bruin. Doe er dan nog wat klontjes boter bij.

Snij het broodje open en leg daarin wat ovenfrietjes. Leg er een paar vissticks bij. Lekker met ketchup!
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *