Aardappel-courgette-rösti met zalm en crème fraîche

door | 14 okt 2019 | aardappel, avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, recept, vegetarisch

Net als de plaattaart van gisteren, is deze rösti een recept uit het Boodschappen-magazine van deze maand. Normaal kies ik niet zo snel iets met vis, omdat Lone dat niet lust, maar dit zag er zó lekker uit, dat ik bedacht dat zij het gewoon wel zónder de zalm zou kunnen eten, want ze houdt wel erg van courgette. Ze vond het -inderdaad zónder de zalm- héérlijk! En wij vonden het mét de zalm heerlijk!
Voor 4 personen was het wel een beetje weinig als hoofdgerecht. Ik heb een tweede rösti gemaakt (met precies dezelfde ingrediënten), maar die ging maar half op. Misschien als ik de salade erbij had gemaakt die er eigenlijk bij hoorde (tomaten+sla), dat het wel genoeg was geweest voor 4 personen.

Maar nu heb ik lekker nog een stukje om morgen mee te nemen als lunch.

Ingrediënten
1 courgette
3-4 aardappelen (ongeveer een pond)
1 flinke ui
2 eieren
een bosje bieslook, fijngeknipt
1 pakje gerookte zalm (200 gram)
1 bekertje crème fraîche
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Schil de aardappelen, pel de ui en was de courgette. Rasp de aardappelen, ui en de courgette. Ik heb het met de keukenmachine gedaan. Het kan natuurlijk ook met een blokrasp, maar een keukenmachine gaat wel zo snel.

Doe de geraspte groenten in een vergiet, strooi er royaal zout over, schep goed door en laat een minuut of tien uitlekken. Schep regelmatig door en pers zo veel mogelijk vocht uit de geraspte groenten.

Klop de eieren los in een grote kom en roer daar de uitgelekte groenten door.

Verhit een scheut olie in een grote koekenpan. Doe het aardappelmengsel in de pan en druk goed aan. Doe de deksel op de pan en bak de rösti in circa 10 minuten bruin aan de onderkant. Neem de deksel van de pan en laat het condens op de deksel in de gootsteen lopen. Laat de rösti voorzichtig op een deksel glijden, zet de koekenpan er op zijn kop weer overheen en keer de koekenpan, deksel en rösti in één keer om.

Bak de andere kant nog 5 minuten met de deksel op de pan.
Snij de rösti in vieren en schep de kwarten  op vier borden. Doe er, als je dat lekker vindt, een lepeltje crème fraîche op en verdeel de gerookte zalm erover. Maal er wat verse peper over en bestrooi met de bieslook.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *