Aardappeltaart met spek en gerookte Scamorza kaas

door | 14 mrt 2019 | aardappel, avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, recept, salade, toogoodtogo, varken, vlees

In mijn Too Good To Go box van een paar dagen geleden zat een bijzonder kaasje. Scamorza affumicata stond er op de verpakking. Ik heb gegoogled wat het was. En wat ik er mee kon maken. Het bleek een gerookte, Italiaanse kaas te zijn. In de vorm van twee bolletjes die aan elkaar zitten, net een sneeuwmannetje. Toen ik het uit de verpakking haalde rook het naar gerookte kip! Vroeger aten we wel eens rookkaas. Bestaat dat eigenlijk nog? Dat is natuurlijk net zoiets. Al is deze kaas was zachter.
Ik vond dit recept er mee: Rotolo di patate con speck e scamorza affumicata. Dat betekent “aardappelrol met spek en gerookte scamorza kaas” — lang leve Google translate! Nou, dat  klinkt goed, he? Omdat ik niet zo heel veel tijd had, vanavond (omdat ik nog weg moest), heb ik het oprollen laten zitten. Opgerold staat natuurlijk wel heel leuk, maar gewoon plat was het ook erg lekker!
Ik heb er een lekkere salade bij gemaakt, van tomaat en rucola.

Ingrediënten
600 gram aardappelen
3 eieren
1 pakje ontbijtspek (100 gram)
1 gerookte Scamorza kaas (250 gram)
1 klein stukje Grana Padano (50 gram)
1 zak rucola
6 trostomaten
1 rode paprika
1 bol mozzarella
8 olijven
1 teen knoflook
balsamico azijn
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.


Schil de aardappelen. Rasp de aardappelen met een keukenmachine op een grove rasp (of met een blokrasp, maar met een keukenmachine gaat ’t 10 x sneller).  Breek de eieren in een kom en klop ze los. Doe de aardappelrasp, de eieren in een kom. Rasp het stukje grana padano erboven en meng goed.


Bekleed een bakplaat of braadslede van ongeveer 20×30 cm met bakpapier. Doe het aardappel-mengsel er op en druk het goed plat. Zet de bakplaat in de oven en bak 30 minuten.
Haal de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen. Leg de plakjes spek, een klein beetje overlappend, op de aardappeltaart.

Snij de Scamorza kaas in reepjes (zoonlief heeft me geholpen met snijden!) en leg die op de spek.


Ik heb gewoon de aardappeltaart een minuut of tien terug in de oven gezet, zodat de spek kon bakken en de kaas kon smelten.

Intussen heb ik de salade klaar gemaakt. Was eerst de tomaten, snij de harde kern er uit en snij het vruchtvlees in stukken. Doe de tomatenstukjes in een vergiet en bestrooi ruim met zout. Het zout spoelt grotendeels weg met het overtollige vocht dat het aan de tomaat onttrekt. Was de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in blokjes. Maak een dressing van een scheutje balsamico azijn, olijfolie, peper, zout en de uitgeperste teen knoflook. Doe de rucola in een kom, giet er de dressing over en doe de uitgelekte tomatenstukjes bij. Hussel de rucola en de tomaat en paprika door elkaar. Snij de olijven doormidden en doe die bij de salade. Scheur de mozzarella in stukjes en leg die er op.

Snij een stukje aardappeltaart af en leg op een bord. Schep er wat salade bij.
Eet smakelijk!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *