Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

door | 30 mrt 2020 | Hollands, recept, tussendoortje, varken, vlees

Mijn trouwe lezers en mijn volgers op Instagram hadden ’t al gezien: afgelopen weekend heb ik bitterballen gemaakt! Vorige week kwam Het Bourgondisch Bitterballenboek uit. Ik volg de schrijfster, Ilona van het foodblog Worstenbrood & Wijn, op Instagram. En toen manlief destijds vroeg of ik nog een cadeautje wist voor mezelf voor Sinterklaas, vroeg ik het Bitterballenboek. Dat was toen nog niet uit, maar er was wel een leuke, zelf-printbare cadeaubon. Vorig week kwam het boek uit en viel het in mijn brievenbus en zaterdag ging ik aan de slag met het “salpicon” maken. Dat is een sjiek woord voor de ragout die er in zit. Ik koos voor de bitterballen met chorizo-paprika vulling: dé signature bitterballen van Ilona. Die salpicon, die moet dus best wel lang opstijven in de koelkast, het liefst een hele nacht. Dus op zondag ging ik verder met het afwegen, draaien en paneren van mijn bitterballen. Dat paneren was wel even wennen: met mijn vingers in de eiwit. Maar als je er maar genoeg maakt (zo tegen de 100 bitterballen, ofzo) dan went dat wel. Mijn grootste probleem is altijd dat mijn vingers er na verloop van tijd gaan uitzien (en voelen…) als gepaneerde stokjes. Maar met de tips en trucs van Ilona over het rollen in de bloem en de paneermeel werden mijn vingers níet gepaneerd. De ballen werden práchtig. Al zeg ik het zelf. En lékker!!! Záááálig!
Voor dochterlief heb ik ook een vegetarische versie gemaakt, van tomaten, basilicum, parmezaanse kaas en mozzarella. Óók een succes! En er staan nog veel meer heerlijke recepten in het Bitterballenboek. Wat denk je van een bitterbal met asperge-beenham? Of mango-kip-feta? Of Tuna melt? Of palak paneer?
Het is wél even een werkje, maar het is het zeker waard! En hé, je gaat toch nergens heen, de komende tijd… toch? Kijk voor nog een paar recepten op de HetBourgondischBitterballenboek website, in het inkijk-exemplaar van het boek. En als je enthousiast bent, bestel haar boek dan gewoon!
Ilona weegt alles hártstikke nauwkeurig af. Ik ben iets minder precies. Ik heb er iéts minder chorizo in gedaan, want die chorizo-plakjes zaten in pakjes van 100 gram. Voor de rest heb ik me wel héél netjes aan de hoeveelheden gehouden.
NB: Dit recept van deze chorizo-paprika bitterballen plaats ik met toestemming van Ilona.

Ingrediënten
200 gram chorizo (ik heb voorgesneden gekocht, wel zo makkelijk)
50 gram rode paprika (ongeveer 1/2 – 1/3 paprika)
2 lente-uitjes
90 gram bloem
60 gram boter
1 bouillontablet (rundvleesbouillon)
1 theelepel gerookte paprikapoeder
4 blaadjes gelatine
bloem (50-100 gram )
eiwit (ik heb van die gepasteuriseerde eiwit uit een pak gebruikt  – ongeveer 200 gram)
paneermeel of broodkruim (ook ongeveer 200 gram)

Bereiding
Zet alvast alle indrediënten klaar.
Kook 1/2 liter water en los daarin de bouillontablet op. Laat afkoelen.
Ik heb de chorizo voorgesneden gekocht. Maar als je een hele worst hebt: verwijder het vel en snij in stukjes. Was de paprika, snij doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in stukjes.
Week de gelatineblaadjes in koud water.

Verhit een beetje van de boter in een braadpan en bak daarin de stukjes chorizo aan. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een blender. Doe de paprikastukjes, de gerookte paprikapoeder en 300 ml van de afgekoelde runderbouillon bij de chorizo in de blender. Pureer in de blender tot een smeuiige massa.

Doe rest van de boter bij het bakvet van de chorizo in de braadpan. Doe als de boter gesmolten is, de bloem erbij. Roer goed met een rubberen spatel om de boter en de bloem te mengen. Laat een paar minuten “bakken” om de bloem te garen.

Voeg dan de afgekoelde chorizo-pap in één keer toe en blijf roeren met die rubberen spatel tot alles een egale massa is. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine-blaadjes uit en roer die door de ragout. Laat even afkoelen.

Snij intussen de lente-uitjes in ringetjes en spatel die goed door de ragout.

Doe het mengsel in een platte bak en dek af met vershoudfolie. Zorg dat de folie echt óp het mengsel ligt. Laat nog iets afkoelen en zet dan in de koelkast om op te laten stijven. Laat je salpicon het liefst een hele nacht in de koelkast staan.

Schep (of pluk) gelijke porties van tussen de 15 en 18 gram van de salpicon. Gebruik een keukenweegschaal om het precies af te wegen. Het is belangrijk dat je ballen allemaal even groot zijn, zodat de ene niet eerder gaar is dan de andere.

Rol van al die porties mooie balletjes. Stop eventueel uitstekende vulling (een sliertje lente-ui, ofzo) terug in het balletje en rol ‘m weer mooi rond. Voor het paneren zet je de spullen vast klaar: een bakplaat met flink wat bloem erop (50-100 gram), een diep bord met eiwit erin (ongeveer 200 gram), een bakplaat met paneermeel of broodkruim erop (ook ongeveer 200 gram).

Leg al die balletjes op een bakplaat waarop je flink wat bloem hebt gestrooid (ongeveer 50 gram). “Hussel” de bakplaat heen en weer, zodat de balletjes heen en weer rollen en een gelijkmatig laagje bloem krijgen. Haal de balletjes daarna door het eiwit en leg ze op het paneermeel. Als je alle balletjes gehad hebt, “hussel” dan de bakplaat weer, tot alle balletjes een mooi laagje paneermeel hebben.

Haal ze hierna nóg een keer door de eiwit en nog een keer door de paneermeel. Daarna heb ik de balletjes allemaal nog een keer tussen mijn handen gerold, zodat ze goed stevig waren.

Frituur een portie bitterballen (afhankelijk van hoe groot je frituurpan is) met maximaal 10 tegelijk. Frituur ze niet-bevroren 4 minuten op 170 graden. Als je ze ingevroren hebt dan moeten ze 3 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk!

NB: De rest van de bitterballen kun je -los van elkaar- invriezen. Leg ze op een stuk bakpapier en iets uit elkaar, zodat ze niet vastvriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, dan kun je ze samen in een diepvrieszakje doen. Vergeet niet om er een label op te plakken met wat er in zit.

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bladerdeegflapjes met pruim, hazelnoot en kaas

Nacho’s

Falafel

Kebabbroodje

Saucijzenbroodjes

Vegetarische borrelhapjes met een vulling van linzen, cashewnoten en oesterzwammen

Mini tomatentaartjes

Bladerdeeghapjes met spinazie-kaas-vulling

Zelfgemaakte vissticks en ovenfrietjes

Asperges met chorizo

 

 

 

1 Reactie

  1. Ilona

    Ik had het niet beter kunnen vertellen hoor! Dank voor je enthousiasme en de link naar mijn boek 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *