Bladerdeegflapjes met pruim, hazelnoot en kaas

door | 22 jan 2020 | Hollands, kaas, lunch, oven, recept, tussendoortje, vegetarisch

Ik ben heerlijk aan het koken en bakken geweest, vandaag. Tussendemiddag heb ik deze bladerdeeg flapjes gemaakt. Het recept komt uit “Koken rondom Kaag en Braassem”: Ripse boerenkaasflappen. Maar we waren het er met zijn allen over eens dat de naam kaas-flappen niet een goede beschrijving is. Als je een hap neemt, dan proef je in eerste instantie de pruimen. Toch zijn het geen zoete hapjes, want als je even kauwt, dan komt de hartige smaak van de kaas en hazelnoot er door heen. Vandaar dat we ze hernoemd hebben tot “bladerdeeg hapjes met …”
Nu ik dit blogje zit te typen bedenk ik me dat deze hapjes eigenlijk een warme variant zijn van de salades met kaas-fruit-en-noten, waar ik zo dol op ben. Als variatie-tip staat in het kookboek: vervang de pruimen door abrikozen en strooi sesamzaad met wat geraspte kaas over de flappen. Nou, dat ga ik doen! En ik kan nóg wel een paar kaas-noten-fruit-combi’s bedenken die ik ga uitproberen. Ik heb er nú al trek in…

Ingrediënten
6 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)
50 gram hazelnoten
50 gram gedroogde pruimen zonder pit
80 gram geraspte belegen kaas
1 eetlepel creme fraiche
1 ei

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Hak de hazelnoten fijn. Knip de gedroogde pruimen in kleine stukjes. Doe de hazelnootstukjes met de stukjes pruim, de geraspte kaas en de creme fraiche in een mengkom en prak met een vork goed door.

Haal het plastic velletje van de bladerdeeg en leg het plakje met de kleverige kant (die waar je net dat velletje van af hebt gehaald) naar boven. Schep er een flinke eetlepel kaas-pruim-hazelnoot-mengsel op. Vouw het plakje diagonaal dubbel, zodat een driehoek ontstaat. Knijp de randen tegen elkaar en druk ze met een vork goed dicht. Leg de flapjes op de bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de driehoekjes met ei.

Bak de flapjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bladerdeeghapjes met spinazie-kaas-vulling

Indiase samosa’s met een vulling van aardappel, erwten en wortel

Banaan-Nutella flapjes

Witlof-salade met peer, blauwe kaas en walnoten

Salade met gedroogde pruimen, feta en hazelnoten

Spinaziesalade met aardbeien, feta en pijnboompitten

Salade met roquefort, abrikozen en walnoten

Salade met blauwe bessen, pistachenoten en Port Salut

Salade met geitenkaas, hazelnoten en perzik

Salade met vijgen, Munster kaas en geroosterde hazelnoten

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *