Indiase samosa’s met een vulling van aardappel, erwten en wortel

door | 24 apr 2019 | aardappel, avondeten, bijgerecht, Indiaas, oven, recept, tussendoortje, vegetarisch

Vanavond was het Lentefeest op de Montessorischool. Dit is inmiddels ons twaalfde lentefeest. En ook onze laatste, want volgend jaar gaat onze jongste naar de middelbare school. Elk jaar wordt er geld opgehaald voor een goed doel. Dit jaar was dat: Het Vergeten Kind, een stichting die zich inzet voor een veilig en liefdevol thuis voor kwetsbare kinderen in Nederland.
Er is altijd een sponsorloop voor het goede doel. Als ik heel eerlijk ben moet ik zeggen dat ik die sponsorloop na twaalf jaar wel een béétje zat ben. Daarna is er eten en drinken en zijn er allerlei activiteiten voor de kinderen. Andere jaren werd het eten klaargemaakt door een kookcommissie, maar dit jaar maakten ouders en kinderen thuis allerlei gerechten en namen die mee om daar te (laten) verkopen. Wat mij betreft een groot succes! Het eten was héérlijk, lekker afwisselend en ruim voldoende. En ’t was erg gezellig om samen met zoonlief iets te maken.
Wij hadden ons ingeschreven om “wereldhapjes” te maken. Onze keuze viel op samosa’s: Indiase bladerdeeghapjes. Vegetarisch: dan kan iedereen er van genieten én lopen we niet het risico dat het bederft. We maakten twee versies: deze met aardappel-erwtjes-wortel-vulling en één met linzenvulling.
Ik heb dit recept natuurlijk niet zelf bedacht. En ik zou wel een bronvermelding willen doen, maar ik heb dit recept al zó lang, dat ik geen idee meer heb waar ik het ooit vandaan heb…

Ingrediënten
3 aardappelen
150 gram erwtjes uit de diepvries
2 winterpenen
2 uien
10-15 plakjes bladerdeeg
2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 theelepel komijnzaad
1 laurierblaadje
2 tenen knoflook
1 stukje gember
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
1 1/2 theelepel zout
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen korianderpoeder
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel kardemom
1 ei

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Schil ook de wortelen en snij die in klein blokjes. Kook de aardappelblokjes, wortelblokjes en erwten tot de aardappelblokjes gaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
Pel en snipper de ui. Snij de knoflook fijn. Schil de gember en snij fijn.
Meng in een schaaltje alvast het zout met de gemalen kruiden (dus alle kruiden, behalve de komijnzaadjes).
Verwarm de de olie in een wok- of braadpan. Bak de komijnzaadjes en het laurierblad even aan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak aan tot de ui zacht wordt (ongeveer 5 minuten). Voeg de fijngesneden knoflook en gember toe. Bak een paar minuten aan en voeg daarna het kruidenmengsel toe. Voeg daarna de aardappel, wortel en erwtjes toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Breng indien nodig op smaak met zout, peper of chilipoeder. Als het mengsel te droog is, voeg dan een paar eetlepels water toe.
Laat de plakken bladerdeeg ontdooien.


Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het velletje plastic er vanaf en leg het plakje bladerdeeg met de plakkerige kant (de kant waar je net het velletje plastic van af hebt gehaald) naar boven op het werkblad. Leg er een eetlepel aardappelmengsel op en vouw de punten over de diagonaal naar elkaar toe. Knijp de randjes voorzichtig dicht en duw de randjes met een vork dicht. Leg ze om-en-om op de bakplaat. Klopt het ei los en bestrijk de somasa’s licht met het geklutste ei. Bak de samosa’s midden in de oven in +/- 25 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin van kleur is.


De samosa’s zijn het lekkerste als ze nog warm en knapperig zijn. Je kunt ze zo eten, maar ze zijn extra lekker als je er een yoghurt-sausje bij serveert, Meng daarvoor ongeveer 250 ml griekse yoghurt met 1 uitgeperste teen knoflook, zout, peper en ongeveer 15 gram fijngesneden verse munt.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *