Indiase samosa’s met linzenvulling

door | 24 apr 2019 | avondeten, bijgerecht, Italiaans, oven, recept, tussendoortje, vegetarisch

Voor het Lentefeest op de school van onze jongste maakte ik, samen met zoonlief, Indiase samosa’s:  gevulde bladerdeeghapjes. We maakten twee vegetarische versies: één met aardappel-erwten-wortel-vulling en déze met linzen. Het recept voor deze linzen vulling komt uit het kookboek De Dikke Vegetarier.
Ik smokkel wel een beetje. Echte originele samosa’s maak je eigenlijk met een ander deeg (dus niet met bladerdeeg) en worden gefrituurd, in plaats van ze in de oven te bakken. Maar met bladerdeeg en uit de oven is wel zo makkelijk…

Ingrediënten
225 gram gedroogde linzen
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
1 winterpeen
1 stengel bleekselderij
2 tenen knoflook
1 stukje gember
1/2 liter groentebouillon
2 eetlepel garam masala
zout en peper
10-15 plakken bladerdeeg
1 ei

Bereiding
Week de linzen een paar uur. Laat de linzen uitlekken.
Pel en snipper de ui. Snij de knoflook fijn. Schil de gember en snij fijn. Schil de wortel en snij in kleine stukjes. Snij de stengel bleekselderij in dunne boogjes.
Verhit de olie in een braadpan en bak daarin de ui aan. Strooi er wat peper en zout over. Voeg de wortel, bleekselderij, knoflook en gember toe. Blijf roeren tot de groenten zacht worden.


Voeg de garam masala toe en bak even een minuutje aan. Doe dan de linzen en de bouillontablet erbij en giet er zoveel (kokend) water bij dat de linzen onder staan. Roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan ongeveer een half uur pruttelen. Roer af en toe. Haal de deksel van de pan en laat nog een half uur zachtjes pruttelen. Pas op de linzen niet aanbranden: voeg eventueel extra water toe. Giet de linzen indien nodig af. Voor de vulling moeten de linzen een niet te nat mengsel zijn.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat garam masala en laat afkoelen.
Laat de plakken bladerdeeg ontdooien.


Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de plak bladerdeeg diagonaal door, draai het om en haal het velletje plastic er vanaf. Leg op beide helften een koffielepel linzen-vulling en vouw het driehoekje dubbel tot een kleinere driehoek.

Knijp de randjes voorzichtig dicht en duw de randjes met een vork dicht. Leg ze op de bakplaat en bestrijk met geklutst ei. Bak de samosa’s midden in de oven in ongeveer 20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin van kleur is.

De samosa’s zijn het lekkerste als ze nog warm en knapperig zijn. Je kunt ze zo eten, maar ze zijn extra lekker als je er een yoghurt-sausje bij serveert, Meng daarvoor ongeveer 250 ml griekse yoghurt met 1 uitgeperste teen knoflook, zout, peper en ongeveer 15 gram fijngesneden verse munt.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *