Zoals beloofd bij deze nog het recept van de mini-tomatentaartjes die ik gisteren mee had naar Dordt. Dit is eigenlijk een mini-versie van een tomatentaart die we al eens eerder op hebben. Maar deze éénhaps-versie is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een kerstdiner op school of een breng-allemaal-iets-mee etentje. Zoals Sint bij mijn schoonfamilie, gisteren. Warm is natuurlijk het lekkerste, maar ook koud zijn ze erg lekker. Het is wel handig om een muffin-tin (cupcake-bakplaat) met anti-aanbaklaag te gebruiken, dan kun je ze er makkelijk uitwippen als ze klaar zijn.
Nog even de bronvermelding: het recept van de (grote) tomatentaart komt oorspronkelijk uit De Dunne Vegetarier.
Check ook de spinazie-kaas bladerdeeghapjes en de bieten-walnoten hummus die ik ook mee had, gisteren.

Ingrediënten
1 bakje snoeptomaatjes (250 gram)
4-5 plakjes bladerdeeg
1 pakje verse roomkaas (200 gram)
1 bekertje zure room
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel Italiaanse kruiden ()
Olijfolie
Zout & peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar, zodat ze kunnen ontdooien.
Vet het muffin-bakblik in met een beetje olijfolie. Snijd de plakjes bladerdeeg in vier vierkantjes en leg in elk van de “cups” een kwart plakje bladerdeeg. Zorg dat het plakje een beetje een (ondiep) bakje vormt.

Prak de roomkaas door de zure room. Klop de eieren erdoor en voeg wat zout en peper toe.
Doe in elk bladerdeegbakje een eetlepel van het roomkaas-mengsel. Zet de bakplaat alvast even in de oven.

Pel de ui en snij de ui in ringen. Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie en fruit daarin de uienringen aan. Pers de knoflook erboven uit. Roer goed om en laat op een laag pitje langzaam zacht worden.
Was de tomaatjes en snij ze eenmaal doormidden. Voeg, als de ui zacht begint te worden, de gehalveerde tomaatjes toe en bak die even mee. Voeg tot slot de Italiaanse kruiden toe. Roer goed door en haal dan de pan van het vuur.

Haal de cupcake-plaat uit de oven. Het roomkaas-ei-mengsel zal inmiddels een beetje gestold zijn.

Schep op elk mini-taartje een eetlepel gebakken ui met een paar tomaatjes. Zet de bakplaat terug in de oven en bak de mini-taartjes nog ongeveer 15 minuten.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Tomatentaart

Nacho’s met roomkaas-chili dip

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Saucijzenbroodjes

Loempiataart

 

Bladerdeeg hapjes