Bieten-walnoten hummus

door | 9 dec 2019 | bijgerecht, Oosters, recept, salade, snel, vegan, vegetarisch

Nu ik deze bietjes-walnoot hummus (houmous) uit type, kom ik erachter dat ik de gewone hummus (gewoon van kikkererwten) nog nooit op mijn blog heb gezet. Nou, die komt er dan tzt ook nog een keer aan. Maar eerst deze, want deze had ik gisteren ook mee naar het Sint-feest. Je kent bieten-hummus vast wel uit de supermarkt. Het zit vaak in zo’n trio-bakje met drie verschillende soorten hummus. Dit is de zelf-maak versie. Het is -net als gewone hummus- heel makkelijk. Ik vraag me trouwens wel af wat hummus nu hummus maakt. Ik dacht altijd de kikkererwten, maar hier zit geen kikkererwt in. Eigenlijk is het enige dat lijkt op de gewone hummus de tahin (sesampasta) als smaakmaker. Ja, en misschien de komijn en citroensap. Maar vooral de tahini geeft het bietjes-mengsel de karakteristieke hummus smaak. Als je deze versie maakt, proef dan een paar keer of je het nog verder op smaak moet brengen met het een of ander. Door de bietjes is het mengsel in eerste instantie vrij zoet, maar je wilt uiteindelijk een hártige dip. Ik heb twee keer zout en peper toegevoegd en toen was ‘ie goed.
We hadden er nog flink wat van over; het Turkse brood ging harder ging dan de bijbehorende hummus. Vanavond hebben we de restjes van gisteren opgegeten: de spinazie-flapjes die over waren en mini-tortilla’s met deze bieten-hummus.

Bron-vermelding: Dit recept heb ik gevonden in “Veggie! Het kleine River Cottageboek met groenten in de hoofdrol”.

Ingrediënten
2 bietjes (voorgekookt)
1 boterham
een schaaltje walnoten (ongeveer 60 gram, ongezouten)
olijfolie
1/2 citroen
1 eetlepel tahin
1 theelepel gemalen komijn
1 teen knoflook
Zout, peper

Bereiding
Rooster de boterham (in een broodrooster, of in een droge koekenpan). Laat afkoelen. Rooster de walnoten licht in een droge koekenpan, tot ze geurig worden. Let op de dat de noten niet aanbranden. Laat de geroosterde boterham en de noten afkoelen. Doe ze dan een keukenmachine en maal ze fijn.


Snijd de bietjes in grove stukken en doe die samen met de komijn, tahin, het sap uit de halve citroen en uitgeperste knoflook erbij in de keukemachine. Maal fijn. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat citroensap, komijn of tahin.
Serveer met vers Turks brood, stokbrood, een afgebakken baguette of bijvoorbeeld mini-tortilla’s.

Eet smakelijk

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Guacamole

Gelaarsde kat kruiden-dip

Nacho’s met roomkaas-chili dip

Bietjes en knolselderij met feta en eieren van de bakplaat

Bieten-kikkererwtencurry van de bakplaat

Bietensoep met appel en balsamico-azijn

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *