Plaattaart met witlof, rode ui en brie

door | 14 dec 2018 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, snel, vegetarisch

Dit is echt een ideaal recept voor de vrijdagavond: het is hartstikke makkelijk, snel, maar vooral héééééérlijk!  En nog best wel gezond ook. Want witlof en ui en vegetarisch! Nu is het misschien wel wat vet, met die bladerdeeg en kaas, dus als je ’t nog iets gezonder wilt maken, dan zou je de bladerdeeg kunnen vervangen door hartige taart deeg. Maar als ik heel eerlijk ben: dat vind ik zelf niet zo lekker. Dat is eigenlijk een understatement: dat deeg wordt vaak zo’n knoertharde korst dat ik ’t eigenlijk zónde van de vulling vindt. 
Ik zat een beetje te twijfelen of ik dit nou witlof-taart met rode ui en brie moest noemen, of uien-taart met witlof en brie, of zelfs brie-taart met witlof en rode ui. En toen bedacht ik de “plaattaart met…” Zo hebben witlof, ui en brie alledrie evenveel eer…

Ingrediënten
5 stronken witlof
5 rode uien
8 plakjes diepvries bladerdeeg (of iets meer of minder, afhankelijk van de grootte van de bakplaat)
300 gram brie
3 theelepels oregano
olijfolie
zout & peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.


Ontdooi de bladerdeeg. Knip een vel bakpapier zodat deze in je bakplaat past en vet eventueel niet bedekte stukjes in met olijfolie. Bedek de bakplaat met de bladerdeeg, met een klein opstaand randje (ongeveer 1 cm hoog). Duw de bladerdeeg plakjes tegen elkaar aan, zodat ze tegen elkaar plakken. Prik de bladerdeeg in met en vork (zodat het niet teveel opbolt) en zet alvast even in de oven.


Schil de ui en snij in halve ringen. Verwarm een flinke scheut olie in een wokpan en bak daarin de ui aan.
Snij de onderkant van de witlof stronken af. Snij de witlof in repen en doe bij de ui in de pan. Roerbak de ui en witlof samen, tot de witlof zacht wordt. Breng op smaak met zout en peper.


Haal de bakplaat met bladerdeeg uit de oven en verdeel het witlof-ui-mengsel erover.
Snij de brie in plakken en leg die over het witlof-ui-mengsel. Strooi hier de oregano over.
Zet de plaattaart terug in de oven, tot de bladerdeeg mooi bruin en gaar is, en de brie gesmolten en goudbruin is.

Snij de plaattaart in stukken en eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *