Falafel

door | 10 jan 2019 | avondeten, brood, hoofdgerecht, Jordanees, recept, saus, vegetarisch

Falafel is, denk ik, één van de lekkerste vegetarische gerechten die er zijn. Toen mijn moeder op vakantie naar Jordanië was geweest, nam ze een kookboek voor me mee. Toen hebben we, samen met de familie van haar reisgenote, een maaltijd van allemaal Jordaanse gerechten gemaakt. Falafel was – uiteraard- één van de gerechten die we toen hebben gemaakt. Je kunt falafel natuurlijk met behulp van een pakje uit de supermarkt maken, maar je kunt het net zo goed zelf maken. Het is echt helemaal niet  zo moeilijk.
In plaats van gedroogde kikkererwten zou je ook kikkererwten uit blik kunnen gebruiken. Maar ik vind het zelf lekkerder met gedroogde kikkererwten. Die zijn net wat steviger en geven net iets meer bite. Moet je er natuurlijk wel op tijd aan denken om ze in de week te zetten…

Ingrediënten
1 pond gedroogde kikkererwten (denk eraan: je moet ze een dag vantevoren in de week zetten!)
2 uien (fijngesneden)
6 tenen knoflook
1 bosje verse (platte) peterselie
1 bosje verse koriander
1 groene peper
1 eetlepel bakpoeder
1 eetlepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
bloem
zonnebloem olie
zout en peper

8-10 pitabroodjes
1-2 tomaten
verse munt
1-2 rode uien

voor de yoghurt-saus
1 komkommer (zonder zaadjes, in stukjes gesneden)
150 ml volle yoghurt (bij voorkeur “Griekse stijl”)
1 teen knoflook, uitgeperst
3 takjes verse munt
1 theelepel gedroogde munt
1 theelepel zout

Bereiding
Zet een dag (12-24 uur) voor je falafel gaat maken gedroogde kikkererwten in ruim water (niet koken!). Giet ze daarna af en laat ze uitlekken.

Snij ui, knoflook, groene peper (verwijder de zaadjes en de zaadlijsten), en de verse kruiden fijn. Doe de kikkererwten in de keukenmachine en pureer ze tot een korrelig mengsel. Doe drie kwart van de gemalen kikkererwten in een mengkom. Daarna doe je de ui, knoflook, verse peterselie, verse koriander, groene peper, gemalen koriander, komijn, zout, peper en 2 eetlepels bloem bij de resterende kikkererwten in de keukenmachine. Maal dit fijn en roer dit mengsel daarna, samen met de bakpoeder door de opzij gezette gemalen kikkererwten.

Kneed alles goed door elkaar. Neem een klein beetje van het mengsel in je hand en probeer er een balletje van te “kneden”. Lukt dat zonder dat het uit elkaar valt, dan is het goed. Kun je er geen balletje van kneden, voeg dan eetlepel voor eetlepel bloem toe, tot het een mooi balletje blijft als je het neerlegt. Als dat zo is, dan kun je de rest van de balletjes met de ijs-schep doen (goed langs de wand van de kom, zodat je het goed aanduwt).
Verhit de frituurpan (het liefst met olie, ipv frituurvet) tot 180 graden. Ik heb een friteuse-filter, zodat eventuele brokjes niet onderin mijn friteuse zakken en verbranden.

Maak in de tussentijd de yoghurt-saus, door de yoghurt, in stukjes gesneden komkommer, uitgeperse knoflook, fijngesneden verse munt, gedroogde munt en het zout door elkaar te mengen.

Bak eerst één falafel-bal. Laat het balletje in het mandje vallen en laat het mandje in de hete olie zakken. Voorzichtig: de olie gaat als enorm bruisen! Check na een minuut of het balletje nog heel is en goudbruin wordt. Zo ja, dan kun je meer balletjes gaan toevoegen (zo nee: nog wat bloem toevoegen).

Bak ongeveer drie balletjes  per keer. Als de balletjes mooi goudbruin zijn (na ongeveer 2-3 minuten frituren), kun je ze eruit halen. Laat even uitlekken op een keukenpapiertje.

Serveer 3 balletjes falafel op een pitabroodje met een paar plakjes tomaat, een klein beetje fijngesneden munt, wat rode uien-ringen en wat yoghurt-saus.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *